126 εκ. εκταμίευσε το ΔΝΤ για την Κύπρο

126 εκ. εκταμίευσε το ΔΝΤ για την Κύπρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχημένο χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Μιτσουχίρο Φουρουσάουα, με γραπτή του δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «ταμείου», το οποίο εξέτασε την όγδοη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την 8η αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, το οποίο υποστηρίζεται από τη διευθέτηση της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF).

Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 126 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψους στο πλαίσιο του προγράμματος στα 882 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Βάση του τριετούς προγράμματος η Κύπρος θα λάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ η χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ανέρχεται σε 9 δις. ευρώ.

«Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου παραμένει επιτυχημένο», δήλωσε ο Mitsuhiro Furusawa.

Ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα προχωρούν καλύτερα από τις προβλέψεις. Η ρευστότητα στο βασικό τραπεζικό σύστημα συνέχισε να βελτιώνεται και οι προοπτικές για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώνονται».

Σε σχέση με το μέλλον, ο κ. Φουρουσάουα θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί η σταθερή μακροοικονομική διαχείριση και να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Χαρακτηρίζει «επείγουσα προτεραιότητα» τη σημαντική βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.

«Από αυτή την άποψη, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η πρόσφατη πρόοδος στο να καταστεί λειτουργικό το νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους ς είναι ενθαρρυντική. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πλαισίου, είναι σημαντικό να παρακολουθείται στενά η εφαρμογή και να διορθωθούν τυχόν ελλείψεις. Η υιοθέτηση υποστηρικτικής νομοθεσίας για τη διευκόλυνση πωλήσεως και τιτλοποιήσεων δανείων και τα συνεχή βήματα για να επιτραπεί η ταχεία μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη υποστήριξη καθαρών ισολογισμών», είπε ο κ. Φουρουσάουα.

Πρόσθεσε πως «απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας και της ρύθμισης» και χαρακτήρισε σημαντικό να συνεχίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις προσπάθειές τους για την αναδιάρθρωση των δανείων.

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην περιοχή, η οικονομική κατάσταση της ελληνικής ιδιοκτησίας θυγατρικών, θα συνεχίσει να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση» της Κύπρου.

«Παρ `όλα αυτά, το υψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με τις σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις απαιτούν συνεχή σύνεση, διασφαλίζοντας παράλληλα υποστήριξη για δημόσιες δαπάνες που θα ενισχύουν την ανάπτυξης και το δίχτυ ασφαλείας. Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων, και την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης».

Καταλήγοντας ο αξιωματούχος του ΔΝΤ καλεί τις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν και σε άλλες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

«Για το σκοπό αυτό, απαιτούνται τα μέτρα για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος », είπε ο κ Φουρουσάουα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή