Βoeing, η μεγάλη κερδισμένη της επίσκεψης Σι στις ΗΠΑ

Βoeing, η μεγάλη κερδισμένη της επίσκεψης Σι στις ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραγγελίες για 300 αεροσκάφη της Boeing από τρεις κινεζικές επιχειρήσεις του κλάδου, η μεγαλύτερη παραγγελία που έχει έως τώρα αποσπάσει η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία από την Κίνα, είναι το πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Honeywell, Cisco Systems, IBM, IMB.N και Starbucks, που ήλθαν σε επαφή με αντίστοιχους των κινεζικών εταιρειών, όπως των Alibaba, Baidu και Lenovo. Στόχος της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ ήταν η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της Κίνας, επειδή η δεύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνεται σε βαθμό που εμπνέει ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία, για επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να γίνονται αισθητές, αλλά και επειδή εγκαταλείπεται από βιομηχανίες που στρέφονται στα φθηνότερα εργατικά χέρια άλλων αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών όπως το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές.

Επιχειρώντας, έτσι, να κατευνάσει κάθε ανησυχία των επενδυτών αλλά και να καταστήσει την Κίνα πιο ελκυστική ως επενδυτικό προορισμό, ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με άρση ορισμένων περιορισμών στις ξένες επενδύσεις. Απευθυνόμενος ειδικότερα στους διευθύνοντες συμβούλους της Apple, Τιμ Κουκ, και της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, ο κ. Σι τόνισε πως «εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νέο ανοιχτό οικονομικό σύστημα, να προωθήσουμε αλλαγή στη διαχείριση των ξένων επενδύσεων και να άρουμε τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις». Προσέθεσε, μάλιστα, πως η GM και η Ford μπορεί να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα. Σημειωτέον ότι η Boeing συμφώνησε μεταξύ άλλων να οικοδομήσει στην Κίνα μονάδα τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών προκειμένου να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή Airbus που ήδη διαθέτει αντίστοιχη εγκατάσταση στη χώρα.

Οι ανησυχίες των ξένων επενδυτών δεν εξαντλούνται πάντως στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώς τώρα οι ξένες επιχειρήσεις όταν δραστηριοποιηθούν στην Κίνα, όπου διαπιστώνουν σύντομα ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των εγχώριων. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η θεαματική και συντονισμένη πτώση που γνώρισαν μέσα στο καλοκαίρι τα κινεζικά χρηματιστήρια έχουν προκαλέσει γενικότερη ανησυχία για το μέλλον της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Στην αρχή της εβδομάδας, λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο κ. Σι, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα προέβλεψε πως η ανάπτυξη στην Κίνα δεν θα υπερβεί φέτος το 6,8%, εν ολίγοις το Πεκίνο δεν θα επιτύχει τον στόχο του 7%. Ολα αυτά συνέβαιναν μόλις τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου εξαιτίας της ανησυχίας για την επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναδυόμενες αγορές, που ήδη πλήττονται από την επιβράδυνση της Κίνας και τη συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης και των τιμών των πρώτων υλών που εξάγουν, αναμένεται πως θα πληγούν από ένα δεύτερο κύμα εκροών κεφαλαίων σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Γι’ αυτό και τελευταία τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έσπευσαν να προειδοποιήσουν τη Federal Reserve για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο από μια αύξηση των επιτοκίων. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συσχέτισε τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας με τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή