Υπό προϋποθέσεις η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Υπό προϋποθέσεις η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περαιτέρω και οι πληθωριστικές προσδοκίες θα σταθεροποιηθούν. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στις αγορές η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (0,0%-0,25%), ενώ στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, εκφράστηκαν αυξημένες ανησυχίες για επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με την Τζάνετ Γέλεν, οι προοπτικές της οικονομίας φαίνονται, σε γενικές γραμμές, «στέρεες», ενώ οι περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ και στις χαμηλές τιμές πετρελαίου, παράγοντες των οποίων η επίδραση αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά επιτρέποντας στον πληθωρισμό να ανέλθει προς τον στόχο της τράπεζας 2% τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με την επικεφαλής, η Fed θα ήταν καλύτερα να μην καθυστερήσει «πάρα πολύ» την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, ξεκινώντας έναν κύκλο «αρκετά σταδιακών» αυξήσεων των επιτοκίων, που θα προσαρμόζεται στη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Το ενδεχόμενο η αύξηση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί πιο νωρίς από ό,τι περίμενε μέχρι τώρα η αγορά, επηρέασε αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένων των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν επιδείνωση του δείκτη μεταποίησης ΡΜΙ τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ½ ετών. Τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ επίσης δέχθηκαν πιέσεις, κυρίως αυτά βραχυπρόθεσμης διάρκειας, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου -η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή- να ανέρχεται την Παρασκευή πάνω από το 0,71% για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε, με τον σταθμισμένο δείκτη DXY (dollar trade-weighted index) να ανέρχεται κοντά στο 96,665, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου πέντε εβδομάδων. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε κοντά στο 1,1100, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 1,0% επηρεασμένη επίσης αρνητικά από πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή