Ρυθμιστικός ο ρόλος της Κίνας στην Ασία

Ρυθμιστικός ο ρόλος της Κίνας στην Ασία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντίκτυπος που έχει η επιβράδυνση της Κίνας στην υπόλοιπη Ασία κατέστη σαφής μέσα στην εβδομάδα, όταν η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της. Κάλεσε μάλιστα τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στην ευρύτερη περιοχή να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών τους έναντι εξωτερικών πληγμάτων. Οπως τόνισε στη σχετική έκθεσή της για το 2015, «η εφαρμογή συνετών μακροοικονομικών πολιτικών και η ανάπτυξη τοπικών αγορών συναλλάγματος μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να αμβλύνουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι δανειολήπτες».

Προειδοποίησε, άλλωστε, για τον κίνδυνο να επιταχυνθούν περαιτέρω οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες εξαιτίας της προσδοκίας για μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Στην περίπτωση αυτή, οι αναδυόμενες οικονομίες θα δεχθούν νέο -ίσως και χειρότερο- πλήγμα από εκείνο της άνοιξης του 2013. Τότε τα ξένα κεφάλαια που είναι αναγκαία στις αναδυόμενες οικονομίες για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους άρχισαν να τις εγκαταλείπουν μαζικά, προεξοφλώντας τον περιορισμό και την τελική κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Federal Reserve κατόπιν σχετικής προειδοποίησης από τον τότε επικεφαλής της, Μπεν Μπερνάνκι.

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, η ADB εκτιμά τώρα πως οι ασιατικές χώρες θα σημειώσουν ανάπτυξη της τάξης του 5,8% για το τρέχον έτος και 6,0% το επόμενο, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη της ADB μιλούσε για ρυθμούς 6,1% και 6,2% αντιστοίχως. Πρόκειται για αισθητή επιβράδυνση της περιοχής λαμβανομένου υπόψη ότι το 2014 η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 45 χώρες Ασίας-Ειρηνικού, έφθασε στο 6,2%. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Ασία, η ADB υποβάθμισε και πάλι την πρόβλεψή της στο 6% για φέτος και το επόμενο έτος από την προηγούμενη πρόβλεψη για 6,2%. Για τη Νοτιοανατολική Ασία, η ADB προβλέπει τώρα πως η ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη στο 4,4% στο οποίο έφθασε το περασμένο έτος, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της τον Ιούλιο μιλούσε για επιτάχυνσή της στο 4,6% φέτος και στο 4,9% το επόμενο έτος. Εκτιμά επίσης πως ο πληθωρισμός στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας θα είναι σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι και συγκεκριμένα στο 2,3% ενώ τον Ιούλιο προέβλεπε 2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή