Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος…

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος…

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο θέμα: Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη πως η εταιρεία έκανε απάτη επικών διαστάσεων, εγκαθιστώντας λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της, το οποίο ανίχνευε το πότε δοκιμαζόταν η εκπομπή ρύπων και έδινε παραπλανητικά χαμηλά αποτελέσματα.

Δεύτερο θέμα: Ο πρώην πρόεδρος μιας εταιρείας φιστικιών καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών, επειδή γνώριζε πως εξήγαγε δηλητηριασμένα προϊόντα, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων και την ασθένεια επτακοσίων.

Τρίτο θέμα: Τα πνευματικά δικαιώματα ενός παρασκευάσματος για τη θεραπεία παρασιτικών ασθενειών αποκτήθηκαν από την Turing pharmaceuticals, η οποία δεν ειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων αλλά στο να αγοράζει τα υφιστάμενα και να εξακοντίζει τις τιμές τους στα ύψη. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή ανήλθε από τα 13,50 δολάρια η ταμπλέτα στα 750 δολάρια.

Χωρίς αμφιβολία, όπως όλοι οι άνθρωποι που εντοπίζουν τα ηθικά ολισθήματα από πλευράς ορισμένων εταιρειών, έτσι κι εγώ θα κατηγορηθώ για δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι δαίμονες, απλώς ότι κάποιοι εξ αυτών δεν είναι άγγελοι. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, περιλαμβανομένης της απάτης, που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο ώστε να βγάλουν λεφτά. Εξ ου και χρειαζόμαστε αποτελεσματική νομοθετική ρύθμιση, που να ελέγχει την παράτυπη συμπεριφορά και πρακτική. Δεν το γνωρίζαμε, όμως, αυτό; Το γνωρίζαμε χάρη στους μεταρρυθμιστές της προοδευτικής περιόδου της αμερικανικής πολιτικής. Αλλά ο Ρόναλντ Ρέιγκαν επέμενε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα το πρόβλημα και ποτέ η λύση, και αυτό επικράτησε πλέον ως δόγμα στη Δεξιά. Ως αποτέλεσμα, σημαντικό μέρος της τάξης των πολιτικών της Αμερικής έχει κηρύξει πόλεμο ακόμη και στο να υπάρξουν οι απολύτως αναγκαίες και προφανείς ρυθμίσεις. Σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, επέκρινε την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή «κατήρτισε πλημμυρίδα κανόνων που καταστρέφουν τη δημιουργικότητα και τις θέσεις εργασίας».

Ας αφήσουμε κατά μέρος πως η απασχόληση τονώθηκε σημαντικά υπό τον Ομπάμα και πάντως πολύ περισσότερο απ’ ό,τι επί Μπους. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι ρυθμίσεις και οι κανονισμοί που είναι αδικαιολόγητοι και που ο Τζεμπ Μπους προτείνει την κατάργησή τους; Φυσικά η νομοθεσία για τη ρύθμιση των εκπομπών ρύπων, επειδή το να μην κάνεις τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει εξελιχθεί σε κομβικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας των Ρεπουμπλικανών. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να εξαλειφθεί και το σύστημα καθολικής ασφάλισης «Ομπαμακέαρ». Ωστόσο, ο κ. Μπους προτείνει επίσης το να καταργηθούν και οι κανόνες που απαγορεύουν την απόρριψη των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον υπολειμμάτων από την καύση γαιάνθρακα. Το να τεθούν ρυθμίσεις επ’ αυτού του θέματος φαίνεται ότι συνιστά άστοχη και αυθαίρετη πράξη; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Μπους δεν σφάλλει, όταν επισημαίνει πως υπό τον Ομπάμα υπάρχει μια στροφή προς τα πίσω, στην εποχή των ευρύτερων ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές το 2016, ίσως η κίνηση αυτή να συνεχιστεί για ένα λόγο. Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, είναι μία απόπειρα να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες, να αντικατασταθεί η σπασμωδική αντίδραση στην κατάρτιση κανόνων και να υπάρξει συνετή χρήση τους, όπου έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πιθανώς δρουν με καταστροφικό τρόπο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT