«Η Glencore θα είναι η Lehman Brothers των πρώτων υλών»

«Η Glencore θα είναι η Lehman Brothers των πρώτων υλών»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η Glencore μια Lehman Brothers στον παγκόσμιο κλάδο πρώτων υλών; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, καθώς ο ελβετικός κολοσσός διανύει μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων. Αφενός, η τιμή της μετοχής ανέκαμψε χθες από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών ύστερα από διαβεβαίωση της ανώτατης διοίκησης της Glencore πως παραμένει «λειτουργικά και χρηματοοικονομικά εύρωστη». Αφετέρου, η μετοχή του κολοσσού μετάλλων, ορυκτών, ενέργειας και αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με πτώση 77% από τις αρχές του έτους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Αναλυτές της Citigroup συνέστησαν στην Glencore να εξετάσει ακόμη και την αποχώρησή της από το χρηματιστήριο, λόγω των πρόσθετων προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει από το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι τιμές των εμπορευμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Tα χρέη του κολοσσού κυμαίνονται στα 30 δισ. δολάρια. Εξετάζει την πώληση μονάδων στα αγροτικά εμπορεύματα για να αποπληρώσει τα 10 δισ. και να μειώσει τις υποχρεώσεις της στα 20 δισ. «Ο όμιλος δεν υποχρεούται να πουλήσει μόνον μειοψηφικό μερίδιο στις μονάδες αγροτικών εμπορευμάτων, αλλά είναι πιθανή η εξολοκλήρου διάθεσή τους, οι οποίες εκτιμάται πως θα αποφέρουν περί τα 10,5 δισ. δολάρια», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Citigroup.

Η επενδυτική εταιρεία Investec Plc προειδοποίησε πως δεν θα απομείνει παρά μια πολύ χαμηλή αξία για τους μετόχους εάν επιμείνουν οι χαμηλές τιμές στα εμπορεύματα. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει δραματικά λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής στις πρώτες ύλες.

Προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια, η εταιρεία αναγκάστηκε να πουλήσει μετοχές της και ανακαλέσει την καταβολή μερίσματος. «Η Glencore δέχεται πιέσεις για να ενισχύσει τους ισολογισμούς της μέσα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή την ένεση κεφαλαίων», επισημαίνει η Jefferies Group σε σχετική έκθεση.

Η Citigroup εκτιμά πως με την τιμή του χαλκού στα 4.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο και σταθερές τις τιμές των υπολοίπων πρώτων υλών, η Glencore θα εξασφαλίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και απόσβεσης της τάξεως των 7,5 δισ. δολαρίων. «Η Glencore είναι σαν τη Lehman Brothers. Διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διαπραγμάτευσης όταν πρόκειται για μέταλλα, χάλυβα, χαλκό και σιδηρομεταλλεύματα. Δεν είναι μόνον μια απλή εταιρεία εξόρυξης. Εάν εξελιχθεί δυσμενώς η κατάστασή της, οι επιπτώσεις μπορεί να λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις», δηλώνει ο Φρανκ Χολμς, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της U.S Global Investors στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Aν και οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Glencore, η Citigroup δεν θεωρεί πως θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Tα υψηλά χρέη της Glencore είναι ένα ακόμη σύμπτωμα του φθηνού χρήματος που ήταν διαθέσιμο στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση δηλώνει ο Αντριου Σάλιβαν, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Ηaitong International Securities, στο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή