Μείωση επιτοκίων στο 6,75% στην Ινδία

Μείωση επιτοκίων στο 6,75% στην Ινδία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, και συγκεκριμένα στο 6,75%, μείωσε χθες τα επιτόκια της ρουπίας η Τράπεζα της Ινδίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία που επιβραδύνεται, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μολονότι είχε δεχθεί πιέσεις για μια επιθετική κίνηση, αιφνιδίασε την αγορά με το μέγεθος της μείωσης, που έφτασε τις 50 μονάδες βάσης. Παράλληλα ανακοίνωσε σειρά μέτρων που στοχεύουν στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών χρέους και συναλλάγματος. Μεταξύ άλλων αυξάνει κατά 18,13 δισ. δολάρια το υφιστάμενο όριο των 300 δισ. δολαρίων που ισχύει για τις ξένες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά έως τον Μάρτιο του 2018. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της χώρας υποχώρησε κατά 17 μονάδες βάσης στο 7,56%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Ιουλίου.

Αν και η χώρα εξακολουθεί να υπερβαίνει φέτος την ανάπτυξη της Κίνας, η νέα πρόβλεψη της Τράπεζας μιλά για ανάπτυξη 7,4% φέτος, ενώ η προηγούμενη ήταν για 7,6%. Οι εκτιμήσεις αυτές υπολείπονται σημαντικά του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για ανάπτυξη 8% έως 8,5% φέτος. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι τον Ιανουάριο θα επιταχυνθεί από το ιστορικό χαμηλό του 3,66% στο οποίο επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο και θα φτάσει στο 5,8%. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή θα υπολείπεται του στόχου για 6%. Σε ό,τι αφορά την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οφείλεται εν μέρει και στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να ακολουθήσουν. Μολονότι έχει μειώσει τα επίσημα επιτόκια κατά 125 μ.β. από τον Ιανουάριο, οι τράπεζες έχουν κινηθεί πολύ πιο διστακτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή