Κλείνει 400 καταστήματα η Societe Generale

Κλείνει 400 καταστήματα η Societe Generale

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστικές περικοπές προχωρεί ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός της Societe Generale, ο οποίος περικόπτει κατά ένα πέμπτο τον αριθμό των υποκαταστημάτων στη Γαλλία. Ειδικότερα σε προοπτική πέντε ετών θα μειωθούν κατά 400 τα υποκαταστήματά της επί συνόλου 2.221 έως σήμερα.

Καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλούνται σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επισημαίνουν πως η απόφαση για τον μετασχηματισμό του ομίλου έχει να κάνει με τις καταναλωτικές συνήθειες. Η περιστολή του δικτύου λιανικής τραπεζικής αντανακλά τη στροφή των πελατών των τραπεζών προς την ψηφιακή τραπεζική. Η ίδια η Societe Generale ανέφερε ότι είναι επιδίωξή της να επιταχύνει τις αλλαγές και την προσαρμογή στις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Ο σχεδιασμός της γαλλικής τράπεζας για την προσεχή πενταετία θα παρουσιαστεί συγκροτημένα πριν από την εκπνοή του έτους από τα αρμόδια διοικητικά της στελέχη. Συνολικά, πάντως, στη Γηραιά ήπειρο οι τράπεζες τελούν υπό ασφυκτικές πιέσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να βελτιώσουν τις προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ οι μέτοχοι και οι επενδυτές ζητούν καλύτερες αποδόσεις και μείωση δαπανών. Εκ παραλλήλου, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο ευέλικτες και λιγότερο χρονοβόρες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των ευκολιών, που τους παρέχει η ψηφιακή λιανική τραπεζική. Αρχής γενομένης από το 2007 μέχρι σήμερα ο αριθμός των πελατών της Societe Generale, που επισκέφθηκε τα υποκαταστήματά της μειώθηκε από το 57% επί του συνόλου στο 42% φέτος. Ωστόσο, η ολοένα και εντεινόμενη τάση των ευρωπαϊκών τραπεζών να ελαττώνουν τα υποκαταστήματά τους προβληματίζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς, επειδή ορισμένοι πελάτες πιθανώς να μην έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή της η γαλλική τράπεζα αναφέρει ότι φέτος θα κλείσει περί τα 40 υποκαταστήματα στη Γαλλία. Εως το 2017 επίσης θα μειώσει κατά 420 άτομα το δυναμικό της, αποσκοπώντας να εξοικονομήσει 850 εκατ. ευρώ. Στη Γαλλία η Societe Generale απασχολεί σχεδόν 52.000 εργαζομένους. Η λιανική τραπεζική απέφερε 419 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 20% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τέλος, η επενδυτική τραπεζική είχε κέρδη 691 εκατ. ευρώ την προαναφερθείσα περίοδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή