Μεγάλη απειλή η κλιματική αλλαγή εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας

Μεγάλη απειλή η κλιματική αλλαγή εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές, ο κλάδος των ασφαλιστικών, πολλές επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα απειλούνται άμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που θα προκαλέσει οικονομικές κρίσεις, αλλά και μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου ανά τον κόσμο. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Καρνέι, στον απόηχο του σκανδάλου της Volskwagen και του προβληματισμού που έχει προκαλέσει λόγω της περιβαλλοντικής του διάστασης.

Ο κ. Καρνέι, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέβλεψε πως, «όταν η κλιματική αλλαγή θα έχει αναδειχθεί σε ζήτημα για την οικονομική σταθερότητα, ίσως θα είναι πολύ αργά» και πως οι οικονομικές ζημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες εκτιμάται τώρα, αν αποδειχθεί πως τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν τη νέα νόρμα. Κάλεσε, έτσι, τις ισχυρότερες χώρες να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους αναφέρουν πραγματικά στοιχεία σχετικά με τη μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, αλλά και με το πώς σχεδιάζουν να μεταβούν σε μια νέα κατάσταση με πολύ λιγότερες ή και καθόλου εκπομπές καυσαερίων. Προσέθεσε μάλιστα πως προτάσεις αυτού είδους θα παρουσιάσουν στη συνάντηση που θα έχουν οι G20 στην Τουρκία τον Νοέμβριο.

Μιλώντας ενώπιον της αγοράς ασφαλιστικών Lloyd’s του Λονδίνου, ο κ. Καρνέι υπενθύμισε πως από τη δεκαετία του 1980 έχουν τριπλασιασθεί οι ζημίες του κλάδου που αποδίδονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σημειωτέον ότι με την προσαρμογή στον πληθωρισμό οι ζημίες της βιομηχανίας ασφαλιστικών από την κλιματική αλλαγή έχουν πενταπλασιασθεί και φτάνουν στα 50 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Ο κ. Καρνέι προειδοποίησε πως η οικονομική σταθερότητα μπορεί να απειληθεί από την κλιματική αλλαγή μέσω τριών οδών: άμεσα, όπως μέσα από μαζικά αιτήματα για αποζημιώσεις έπειτα από πλημμύρες ή καταιγίδες, από πολύ μεγάλες υποχρεώσεις, αν οι πληγέντες διεκδικήσουν αποζημιώσεις από όσους θεωρούν υπευθύνους για την κλιματική αλλαγή, αλλά και μέσω μιας αλλαγής στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου και της προσαρμογής σε μια οικονομία με λιγότερη κατανάλωση άνθρακα. Ειδικότερα, ο κ. Καρνέι επισήμανε πως, εκτός από την κλιματική αλλαγή, και οι ίδιες οι δράσεις για την αντιμετώπισή της ενδέχεται να πλήξουν άμεσα τις εταιρείες αν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα απειλούνται από τη μείωση ή και την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για μείωση των εκπομπών καυσαερίων σε επίπεδα που θα περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε δύο βαθμούς πάνω από τα προ της βιομηχανικής εποχής επίπεδα, ο κ. Καρνέι τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα περιορισθεί σε ποσοστά από 1/5 ώς 1/3 των εξακριβωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη δαπανηρή τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα, που από μόνη της επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα οικονομικά των ορυκτών καυσίμων. Εκρουσε, άλλωστε, τον κώδωνα του κινδύνου στους Βρετανούς επενδυτές και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών για την «τεράστια έκθεσή τους» σε τέτοιου είδους αλλαγές. Προέβλεψε πως στο μέλλον οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι τέτοιες, ώστε «μπροστά τους θα ωχριούν όσα προβλήματα θέτει σήμερα» η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή