Σχέδιο της Κομισιόν για την ένωση των 28 κεφαλαιαγορών της Ε.Ε.

Σχέδιο της Κομισιόν για την ένωση των 28 κεφαλαιαγορών της Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της περιορισμένης χρηματοδότησης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και έργων παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικός στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές εταιρείες να βρίσκουν χρηματοδότηση και από άλλες πηγές εκτός από τις τράπεζες της κάθε χώρας. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται ένωση κεφαλαιαγορών και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και στα 28 κράτη-μέλη.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει κάνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν πλέον δάνεια με το σταγονόμετρο, δυσκολεύοντας οποιαδήποτε επένδυση, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Η ένωση κεφαλαιαγορών έχει σκοπό να λύσει αυτό το βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη, μετατρέποντάς τη σε βασικό πυλώνα του σχεδίου Γιούνκερ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η βασική πρόκληση είναι να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν στις εταιρείες ρευστότητα. Η ένωση κεφαλαιαγορών των 28 κρατών-μελών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της Κομισιόν και του χρηματοοικονομικού κλάδου. «Η ένωση κεφαλαιαγορών θα είναι ένα κεντρικό κομμάτι της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης», είπε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Υπηρεσίες και την Ενωση Κεφαλαιαγορών της Ε.Ε., Τζόναθαν Χιλ, χθες στις Βρυξέλλες.

Η βασική ιδέα στις προτάσεις του κ. Χιλ είναι να δημιουργηθεί μία ένωση κεφαλαιαγορών που θα υποχρεώσει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα διευκολύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start up) στο να βρίσκουν χρηματοδότηση που χρειάζονται από πηγές διαθέσιμες σε άλλα κράτη-μέλη. «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που χρειάζονται απεγνωσμένα κεφάλαια δεν θα πρέπει πλέον να στρέφονται στις ΗΠΑ για χρηματοδότηση, γι’ αυτό θα προτείνω μέτρα, συμπεριλαμβανόμενων αλλαγών στη νομοθεσία, που θα επέτρεπαν να γίνεται κάτι τέτοιο στην ευρωπαϊκή σκηνή», δήλωσε ο κ. Χιλ.

Ο κ. Χιλ προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων που εμποδίζουν συχνά τέτοια κεφάλαια να βρεθούν εκτός των εθνικών συνόρων, αλλά και να τα κάνει λιγότερο ακριβά. Ο επίτροπος τόνισε χθες ότι μέρη της νομοθεσίας αυτής θα ισχύουν από το 2015.

Σκοπός είναι η ένωση κεφαλαιαγορών να βοηθήσει στην απελευθέρωση κεφαλαίων που είναι για επενδύσεις, τα οποία βρίσκονται αναξιοποίητα, σε εταιρείες και σε υποδομές. Για παράδειγμα, η Επιτροπή υπολογίζει ότι από τα πάνω από 9 τρισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη λιγότερα από 0,25 έχουν επενδυθεί σε υποδομές, όπως κατασκευή δρόμων η τηλεπικοινωνίες.

Ετσι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα, να ελαφρύνει τις κεφαλαιακές επιβαρύνσεις που υπάρχουν στις επενδύσεις σε υποδομές, να διευκολύνει τις διασυνοριακές επενδύσεις από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικών ταμείων, δηλαδή να είναι εύκολο να γίνουν επενδύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε οι διασυνοριακές επενδυτικές υπηρεσίες να είναι ευκολότερες και φθηνότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή