Χαμηλός πληθωρισμός, Κίνα πιέζουν την ΕΚΤ

Χαμηλός πληθωρισμός, Κίνα πιέζουν την ΕΚΤ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό πρόσημο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να αυξήσει η ΕΚΤ τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που κάνει από τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 2,4 τρισ. ευρώ από 1,1 τρισ. που είναι σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Παράλληλα, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 11%. Βασική αιτία για την επανεμφάνιση του αρνητικού πληθωρισμού ήταν η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (εξαιρείται η επίπτωση της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων) παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, δηλαδή πολύ μακριά από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυξάνει την πίεση προς την ΕΚΤ να εξετάσει και πάλι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει από τον περασμένο Μάρτιο. Ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι έτοιμοι να πάρουν νέες πρωτοβουλίες στην περίπτωση που απαιτηθεί. Κανείς δεν περιμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι η αύξηση θα έρθει πριν από το τέλος του έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει (;) ξεκαθαρίσει το τοπίο με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δίνει μεγάλο βάρος στην πτώση των τιμών της ενέργειας, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ο ορίζοντας σκοτεινιάζει και εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με την S&P, η επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης από το 1,1 τρισ. ευρώ σε 2,4 τρισ. ευρώ.

Ανάπτυξη διαρκείας στη Βρετανία

Συνεχίζονται τα θετικά νέα για τη βρετανική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται επί 10 συνεχόμενα τρίμηνα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Βρετανών αυξήθηκε στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2015 και βρέθηκε κατά 0,6% υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στις αρχές του 2008. Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας. Ακόμη σημαντικότερη για τους εργαζομένους είναι η αύξηση των απολαβών τους το ίδιο διάστημα κατά 4,7%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από το 2007. Με τον πληθωρισμό σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, το πραγματικό εισόδημα των Βρετανών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 2%, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών. Τέλος, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 16,8 δισ. λίρες (ή στο 3,6% του ΑΕΠ), από 24 δισ. λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Το 2014, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είχε φτάσει το 5,1% του ΑΕΠ, προκαλώντας συναγερμό στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή