«Πράσινο φως» από Κογκρέσο στη χρηματοδότηση του Δημοσίου

«Πράσινο φως» από Κογκρέσο στη χρηματοδότηση του Δημοσίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από εβδομάδες πολιτικής διαμάχης, τελικά το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημοσίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή ένα καταστροφικό κλείσιμο του ομοσπονδιακού κράτους.

Η αμερικανική Βουλή υπερψήφισε με ψήφους 277 υπέρ και 151 κατά τη χρηματοδότηση της κυβέρνηση κυρίως χάρη στους Δημοκρατικούς βουλευτές. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών καταψήφισε την παράταση χρηματοδότησης, διότι δεν περιελάμβανε περικοπή της χρηματοδότησης για πρόγραμμα που επιτρέπει στις γυναίκες να προγραμματίζουν πότε θα κάνουν παιδί. Η Βουλή ενέκρινε τη συνέχιση του προγράμματος, ωστόσο είναι απίθανο να περάσει το μέτρο και από τη Γερουσία, γεγονός που θα σημάνει τη διακοπή του προγράμματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχτηκε τα νέα με σαρκασμό. «Τα καλά νέα είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κλείσιμο της κυβέρνησης για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια. Μπορεί ο πήχυς να είναι κάπως χαμηλά, αλλά πρέπει να χαιρόμαστε με ό,τι μπορούμε», είπε ο κ. Ομπάμα.

Νωρίτερα η Γερουσία είχε εγκρίνει με ψήφους 78 υπέρ και 20 κατά το σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2013, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προκαλέσει το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος καθολικής ασφάλισης με ομοσπονδιακούς πόρους. Η επέκταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για περίπου 10 εβδομάδες ακόμη δίνει λίγο χρόνο στη Γερουσία και στον πρόεδρο Ομπάμα για να διαπραγματευτούν την κατάρτιση μακροπρόθεσμης συμφωνίας και, στο πλαίσιο αυτής, να συμφωνήσουν να μην έχουν τόσο μεγάλη έκταση οι αυτόματες περικοπές στη χρηματοδότηση του στρατού και των κυβερνητικών δαπανών. Το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί ουσιαστικά να εμποδίσει σοβαρά τη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους εάν δεν εγκρίνει την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους που μπορεί να συσσωρεύει το αμερικανικό δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είχε συμβεί το 2013, το αμερικανικό δημόσιο δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του και αναγκάζεται να το αποπληρώνει χρησιμοποιώντας τα τρέχοντα φορολογικά έσοδα, γεγονός που το οδηγεί να προβαίνει σε αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή