Απογοήτευση από τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ

Απογοήτευση από τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση κυριάρχησε στις αμερικανικές και διεθνείς αγορές ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πως τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν αρκετά λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι αναμένονταν. Αντί των 203.000 νέων θέσεων εργασίας που είχαν προβλεφθεί από οικονομικούς αναλυτές, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε πως πραγματοποιήθηκαν μόνον 143.000 προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας «σάρκα και οστά» σε φόβους για επιπτώσεις από την επιβράδυνση της Κίνας και την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές που επικρατεί στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρουσίασαν απώλειες πάνω από 1,5% για να περιοριστούν εν συνεχεία στο 0,5%, περίπου. Στην Ευρώπη, η πορεία των γενικών δεικτών αντιστράφηκε απότομα από θετικό πρόσημο σε αρνητικό μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, αν και οι απώλειες υπερκαλύφθηκαν με άνοδο λίγο πριν από το κλείσιμο. Πτώση εμφάνισε, παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και του αργού στα 47,49 δολάρια και 44,82 δολ. το βαρέλι, αντίστοιχα. Το δολάριο διολίσθησε στα 1,1265 έναντι του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα δεχθεί πλήγμα από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της Κίνας. «Τα τελευταία στοιχεία αποτελούν πρόσθετες αποδείξεις ότι χαμηλώνουν λίγο ταχύτητα τα πράγματα στις ΗΠΑ» σχολιάζει ο Μάικλ Φερόλι, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase στη Νέα Υόρκη. Εκτός του απογοητευτικού αριθμού των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο, η αύξηση των μισθών ήταν ανύπαρκτη και ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,1%. Ολες αυτές οι εξελίξεις αλλάζουν το τοπίο στην αμερικανική οικονομία και δικαιολογούν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μην προχωρήσει ακόμη σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της.

Μια σημαντική παράμετρος που παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή όχι το βασικό επιτόκιο είναι οι μισθοί. Το 12μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,2%, όσο δηλαδή καταγράφηκε την αντίστοιχη περίοδο που έληξε τον Αύγουστο. Από τα μέσα του 2009 μέχρι σήμερα, οι μισθοί έχουν αυξηθεί, κατά μέσον όρο, μόνον 2% που δεν ικανοποιεί το επιτελείο της Fed.

Η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, η ενίσχυση του δολαρίου και η πτώση των τιμών του πετρελαίου περιορίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας από τις εξαγωγές και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους εργοδότες να αυξήσουν τις προσλήψεις προσωπικού. Θετικό σημάδι, ωστόσο, αποτέλεσε η υποχώρηση του ποσοστού των ατόμων με μερική απασχόληση που αναζητούν μια θέση πλήρους απασχόλησης και των ατόμων που δεν αναζητούν απασχόληση στο 10% από το 10,3%, αντανακλώντας το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2008.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή