Η εύθραυστη ανάκαμψη της Ιταλίας

Η εύθραυστη ανάκαμψη της Ιταλίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο και για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ιδίως η μείωση της ανεργίας ενισχύει τη θέση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με πτώση του ποσοστού δημοτικότητάς του και αντιδράσεις στα σχέδια για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Εργαζόμαστε ώστε να επικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού και θα μπορούσαμε να καταγράψουμε βελτίωση», δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Τον Ιούλιο η ανεργία υποχώρησε στο 12%, ποσοστό που μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία των νέων ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών υποχώρησε στο 40,5% από το ρεκόρ του 43,1% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο. Την περασμένη Τρίτη, η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT αναθεώρησε προς το καλύτερο την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2015. «Η Ιταλία κινείται και πάλι», δήλωσε ο κ. Ρέντσι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται πλέον μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών και ότι η ανεργία υποχωρεί «χάρη στις μεταρρυθμίσεις μας». Η πικρή αλήθεια είναι ότι τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 44.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια να βρουν δουλειά. Για το 2015 η ιταλική κυβέρνηση είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 0,7%, εκτίμηση που φαντάζει λογική εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο και στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή