Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή ενθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve: να επισπευσθεί μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου που με τη σειρά του θα ανατιμηθεί, καθιστώντας ακριβότερο τον «μαύρο» χρυσό. Τα στοιχεία αναμένονταν μια ημέρα που διαφαινόταν ο κίνδυνος να αλλάξει κατεύθυνση ο τυφώνας Χοακίν, απειλώντας διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για την επιβράδυνση της Κίνας, οι αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανη μια ανώμαλη προσγείωσή της. Ετσι το αργό ΗΠΑ κινείτο ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης στα 45,28 δολάρια και το Brent στα 47,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα στα 48,13 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλά δεκαπενθημέρου ο χρυσός

Oι θετικές εκτιμήσεις για τη δημιουργία πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, εν αναμονή της δημοσιοποίησης επίσημων στοιχείων χθες, απώθησαν τους επενδυτές από τον χρυσό. Η τιμή του υποχώρησε στο χαμηλό 15νθημέρου και διαμορφώθηκε στα 1.106,8 δολάρια την ουγγιά από τα 1.131,65 δολ. στις αρχές της εβδομάδας, με πτώση 2,19%. Για μια ακόμη αφορά επικράτησε το σενάριο μιας άμεσης αύξησης στα αμερικανικά επιτόκια από τη Fed, ενισχύοντας τις ανοδικές τάσεις στο δολάριο και συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην αποδυνάμωση των τιμών του χρυσού. Ο πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, Τζον Γουίλιαμς, τόνισε αυτήν την εβδομάδα για μια ακόμη φορά την ανάγκη αύξησης του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ μετά μια δεκαετία, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας. Πτωτικά κινήθηκε, επίσης, η τιμή της πλατίνας επί δεύτερη συναπτή εβδομάδα λόγω ανησυχίας για υποχώρηση της κατανάλωσης αυτοκινήτων στον απόηχο του σκανδάλου της Volkswagen. Η πλατίνα χρησιμοποιείται στην παραγωγή των αυτοκινήτων με κινητήρα ντίζελ. Αποκαλύφθηκε πως η Volkswagen παραποιούσε τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων στους κινητήρες ντίζελ, προκαλώντας ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα που δεν ξεπέρασε τα 4 εκατ. κατεγράφη στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκαν λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το κλίμα βελτιώθηκε την Πέμπτη μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μόλις γίνει ρύθμιση για το χρέος της χώρας. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) κυμάνθηκε στις 745 μονάδες βάσης την Πέμπτη από 758 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί στην αρχή της εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου τη Πέμπτη ανήλθε στο 8,02% από 8,20% τη Δευτέρα και αντίστοιχα οι αποδόσεις του 5ετούς και 3ετούς ομολόγου έφθασαν την Πέμπτη στο 8,75% και 9,91% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή