Αρνητικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Αρνητικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι η Ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, με τη βοήθεια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 105,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 104,1 μονάδες τον Αύγουστο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης PMI της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Σεπτέμβριο πάνω από το όριο των 50,0 μονάδων σηματοδοτώντας επέκταση της παραγωγής στον μεταποιητικό κλάδο, υποχωρώντας οριακά στις 52,0 μονάδες από 52,3 μονάδες τον Αύγουστο. Εντούτοις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, για πρώτη φορά από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση 0,1% σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς ότι οι τιμές θα παρέμεναν αμετάβλητες. Μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,9% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι τιμές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο. Τα ασθενή στοιχεία για τους δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού ενδεχομένως να αυξήσουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για περισσότερα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ήτοι επέκταση του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων πέραν του Σεπτεμβρίου 2016, ή αύξηση του μηνιαίου ποσού αγοράς περιουσιακών στοιχείων πέραν των 60 δισ. δολ. για να ανακόψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Εντούτοις, ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως, καθώς και πρόσφατα ασθενή στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ, ενέτειναν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που διανύσαμε. Επιφυλακτικότητα, επίσης, επικράτησε ενόψει της δημοσίευσης στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν από τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων), για πιθανές ενδείξεις που ενδεχομένως να διαφωτίσουν το χρονοδιάγραμμα μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Σε αυτό το περιβάλλον, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 και ο S&P 500 στη Wall Street κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες και τριμηνιαίες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή