«Ανάσα» για το Ιράν η άρση των κυρώσεων

«Ανάσα» για το Ιράν η άρση των κυρώσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα τετράγωνα από το Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης και απέναντι από τη βρετανική πρεσβεία, επί της οδού Μανουσχεχρί, βρίσκεται η καρδιά της μαύρης αγοράς συναλλάγματος του Ιράν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοικτή αγορά συναλλάγματος στην πόλη και είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν τα περισσότερα από τα δημοφιλέστερα νομίσματα του κόσμου. Και φυσικά τα δολάρια και τα ευρώ είναι πρώτα σε ζήτηση και πρώτα σε πωλήσεις.

Σήμερα στο Ιράν ισχύουν δύο συναλλαγματικές ισοτιμίες, η μία είναι η επίσημα καθορισμένη από την κεντρική τράπεζα της χώρας και η άλλη ισχύει ατύπως στην ανοικτή αγορά, στα ανταλλακτήρια όπως αυτά της οδού Μανουσχεχρί. Αυτή η ισοτιμία είναι που καθορίζει την τιμή που δίνουν για να αγοράσουν οι Πέρσες ξένα νομίσματα. Τελευταία η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανταλλακτήρια που λειτουργούν χωρίς επίσημη άδεια. Συμβαίνει, όμως, να υπάρχουν πάρα πολλά στην περιοχή χωρίς επίσημη άδεια γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να μιλούν με δημοσιογράφους ούτε να τους καταγράφουν στις κάμερές τους. Εντούτοις, ένας από αυτούς μίλησε στο Bloomberg και τόνισε ότι εργάζεται στα ανταλλακτήρια της περιοχής επί 25 χρόνια. Θυμάται με πόσο πυρετώδεις ρυθμούς δούλευαν οι διαπραγματευτές συναλλάγματος στα τέλη του 2012 όταν ξαφνικά το ριάλ υποτιμήθηκε ραγδαία έναντι του δολαρίου, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν σε λιγότερο από το 50% εξαιτίας ακριβώς των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ευελπιστεί πως μετά τη συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση και τη συνεπακόλουθη άρση των οικονομικών κυρώσεων, θα βελτιωθούν συνολικά τα πράγματα για τη χώρα. Δικαιολογημένη η εκτίμησή του αν κρίνει κανείς από το ενδιαφέρον που έχουν σπεύσει να εκδηλώσουν μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η βρετανο-ολλανδική Royal Dutch Shell, η γαλλική Total, η ιταλική Eni αλλά και η ρωσική Lukoil, που τους τελευταίους μήνες έχουν συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου προκειμένου να διασφαλίσουν το μερίδιό τους από τον πακτωλό των ιρανικών υδρογονανθράκων.

Οπως, πάντως, τονίζει ο ίδιος υπάλληλος του ανταλλακτηρίου, οι κυρώσεις είχαν αναγκάσει τις αρχές να εφαρμόσουν καλύτερες πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική ανάπτυξη. Από το 2013 πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαπραγματεύεται με τη Δύση, με αντικείμενο την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Η συμφωνία, πάντως, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 13 Ιουλίου δεν συνεπάγεται αυτομάτως άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή