Τα εμιράτα του Κόλπου προσεγγίζουν την Τεχεράνη

Τα εμιράτα του Κόλπου προσεγγίζουν την Τεχεράνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο οι δυτικές εταιρείες που αναγνωρίζουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με την επικείμενη άρση των κυρώσεων της Δύσης στην ιρανική οικονομία. Εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) εξετάζουν εκ νέου να αναπτύξουν παρουσία στο Ιράν, παραμερίζοντας τις απώλειες που επωμίσθηκαν από τις άκρως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πως το ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα ενισχυθεί κατά 13 δισ. δολάρια μέχρι το 2018 από την αποκατάσταση των επιχειρηματικών σχέσεων με το Ιράν.

Πρόκειται για μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1% στα ΗΑΕ σε μια περίοδο που δεν διαφαίνεται και τόσο ευνοϊκή σε γενικές γραμμές για τις οικονομίες αυτές.

Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών είναι θετικές παρά το ψυχρό πολιτικό κλίμα μεταξύ του Ιράν και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο απαρτίζεται από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, την ίδια εβδομάδα που τα ΗΑΕ συμμετείχαν με τη Σαουδική Αραβία σε αεροπορικές επιδρομές κατά των επαναστατών Χούτι -και συμμάχων του Ιράν- στην Υεμένη, η Etihad Airways των ΗΑΕ ξεκίνησε την εκτέλεση δρομολογίων στην Τεχεράνη σε ημερήσια βάση. Επιπροσθέτως, η FlyDubai του Ντουμπάι, ενός από τα επτά εμιράτα των ΗΑΕ, αρχές Ιανουαρίου προσέθεσε επτά νέα δρομολόγια στο Ιράν. Στα τέλη του 2011, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν. Eκτός των αραβικών επιχειρήσεων που εξήγαγαν την παραγωγή τους στο Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούσαν μια μεγάλη κοινότητα Ιρανών επιχειρηματιών, οι οποίοι δέχτηκαν διπλό χτύπημα με την κορύφωση των κυρώσεων της Δύσης προ τριετίας από την πτώση της δραστηριότητάς τους και την κατάρρευση του ιρανικού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή