«Φουρτούνα» για ιαπωνική ναυτιλιακή

«Φουρτούνα» για ιαπωνική ναυτιλιακή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ιαπωνικός ναυτιλιακός όμιλος Daiichi Chuo Kisen Kaisha είναι ένα από τα θύματα της δραστικής πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων στη διεθνή αγορά. Αυτό σημαίνει πως επί τέσσερα συναπτά οικονομικά η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημίες, επειδή η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και γαιάνθρακα από την Κίνα είχε μειωθεί σημαντικά. Στις 31 Μαρτίου 2015 οι υποχρεώσεις της Daiichi Chuo Kisen Kaisha ανήλθαν σε 108 δισ. γιεν (900 εκατ. δολάρια). Η κεφαλαιοποίησή της δεν ξεπερνά, όμως, τα 96 εκατ. δολάρια. Στις αρχές της εβδομάδας ο όμιλος υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές του, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Τόκιο και επηρεάστηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης δυσμενώς οι τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου. Σε σχετικές δηλώσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη του ιαπωνικού ναυτιλιακού ομίλου απέδωσαν τη χρεοκοπία του στην εξασθένηση των δρομολογίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και συγκεκριμένα, σιδηρομεταλλευμάτων, σιτηρών και γαιάνθρακα μεταξύ των λιμένων Αυστραλίας και Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας. Αντίστοιχα κακή είναι η εικόνα και στον κλάδο εξόρυξης και παραγωγής πρώτων υλών, ο οποίος πλήττεται και αυτός από τη δραστική υποχώρηση της ζήτησης από την αγορά της Κίνας. Η τελευταία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε φάση επιβράδυνσης της οικονομίας της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Glencore, η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και την εμπορία πρώτων υλών, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να κατακρημνίζεται την εβδομάδα αυτή. Βασικός λόγος είναι οι ανησυχίες των επενδυτών και μετόχων, οι οποίοι θεωρούν πως η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το χρέος της και να προστατεύσει τον εαυτό της από τον αντίκτυπο της δραστικής κάμψης των τιμών πρώτων υλών.

Η υποβολή αίτησης πτώχευσης από εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως η Daichi Chuo Kisen Kaisha, είναι κάτι πρωτοφανές. Αφ’ ης στιγμής το 2012 ο Σίνζο Αμπε επανήλθε στην κυβέρνηση και έχει στόχο να αναθερμάνει την οικονομία με τη χρήση του εργαλείου της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή