Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας προτείνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρηξικέλευθη πρόταση, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας και των καταστροφικών συνεπειών της καταθέτει σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινού ταμείου της Ευρωζώνης, που θα καταβάλλει επίδομα ανεργίας σε μια «προσπάθεια να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», αποκαλύπτει ο κ. Πάντοαν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η ιταλική πρόταση εντάσσεται στη στρατηγική της Ρώμης για περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τον διχασμό που προκάλεσε ο χειρισμός της ελληνικής κρίσης. «Μέχρι τώρα το μήνυμα που λαμβάνουν οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους από τη νομισματική ένωση είναι ότι αφορά τις τράπεζες και τη δημοσιονομική λιτότητα, όχι την ανάπτυξη και την απασχόληση», λέει ο κ. Πάντοαν στους F.T. Η πρόταση που θα καταθέσει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σήμερα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταβολή επιδόματος ανεργίας ίσου με το 40%-50% του μισθού που λάμβανε ο άνεργος όσο εργαζόταν, για διάστημα έξι – οκτώ μηνών. Θέλοντας να προλάβει αρνητικές αντιδράσεις ότι το σχέδιο θα ωφελήσει κυρίως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που υποφέρουν από υψηλή ανεργία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ο κ. Πάντοαν προτείνει το επίδομα ανεργίας να καταβάλλεται ανάλογα με την τάση της ανεργίας. Με αυτό το κριτήριο, πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούν να έχουν και χώρες του Βορρά που έχουν χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, αλλά εμφανίζουν αυξητική τάση, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία. «Θα παρέχει προσωρινή ανακούφιση σε αυτές τις χώρες που έχουν πληγεί από ένα (οικονομικό) σοκ που προκαλεί περισσότερη ανεργία από αυτήν που είναι ανεκτή – και στη συνέχεια θα παύει να ισχύει», εξηγεί ο κ. Πάντοαν, περιγράφοντας το σχέδιό του ως «μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης – ή της από κοινού ανάληψης ρίσκου». Περισσότερα στοιχεία, όπως το μέγεθος που θα έχει το ταμείο ανεργίας και πώς θα χρηματοδοτείται, δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το πιθανότερο είναι ότι η ιταλική πρόταση θα προσκρούσει στην αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως έγινε παλαιότερα και με την πρόταση για ασφάλιση των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή