Σε περικοπές στόλου και 2.900 εργαζομένων προχωρεί η Air France

Σε περικοπές στόλου και 2.900 εργαζομένων προχωρεί η Air France

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταδιακή κατάργηση 2.900 θέσεων εργασίας σε δύο χρόνια σκοπεύει να προχωρήσει η Air France με παράλληλη συρρίκνωση του στόλου της και των δραστηριοτήτων της. Οι περικοπές, που ανακοινώθηκαν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην εταιρεία και στους πιλότους της, αφορούν 30 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς αλλά και 1.700 άτομα από το προσωπικό εδάφους. Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο Ρόιτερς πως παράλληλα η Air France-KLM σκοπεύει να περιορίσει τον στόλο της κατά 14 αεροσκάφη και να ακυρώσει την παραγγελία που έχει δώσει στην Boeing για 19 αεροσκάφη τύπου 787-9 και έξι τύπου 787-10.

Η Air France-KLM έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό μέτωπο: από τη μία την αντιπαράθεση με το εργατικό συνδικάτο των πιλότων της, το SNPL, που έχει σθεναρά εναντιωθεί στα σχέδια συρρίκνωσης της εταιρείας, και από την άλλη τον έντονο ανταγωνισμό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών. Η διοίκηση της εταιρείας είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετούν εκατό ώρες παραπάνω ετησίως χωρίς πρόσθετες αποδοχές ή ρεπό, και τα εργατικά συνδικάτα απέρριψαν όλα ομόφωνα τα αιτήματα της εταιρείας. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, η Air France έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού. Την περίοδο 2012-2014 μείωσε το προσωπικό της κατά 5.500 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο και περίμενε πως οι περικοπές αυτές θα τη βοηθούσαν να επιστρέψει σε κερδοφορία το 2015.

Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, όμως, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, για όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης,συμπεριλαμβανομένων των British Airways και Lufthansa: όλες αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες των χωρών του Κόλπου και από τις Τουρκικές Αερογραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή