Μπ. Μπερνάνκι: «Λάθος η μη διάσωση της Lehman Brothers»

Μπ. Μπερνάνκι: «Λάθος η μη διάσωση της Lehman Brothers»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών έπρεπε να είχαν πάει στη φυλακή για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λέει ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα USA Today. Ο πρόεδρος της Fed από το 2006 έως το 2014 εξηγεί στα απομνημονεύματά του με τίτλο «The Courage to Act», που εκδίδονται σήμερα, ότι στόχος του ήταν να κάνει ό,τι ήταν στο χέρι του προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και υπερασπίζεται την κυβέρνηση (Μπους) έναντι των επικριτών της, που υποστηρίζουν ότι έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα ώστε να διασώσει οικονομικά τη Lehman Brothers. «Ημασταν πολύ αποφασισμένοι να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει», γράφει στη USA Today. «Ομως εκείνη τη στιγμή είχαμε ξεμείνει από πυρομαχικά», προσθέτει. Παραδέχεται, δε, ότι η Fed άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman, πόσο μεγάλη θα ήταν η ύφεση και πόσο θα διαρκούσε. Μάλιστα, κατηγορεί προσωπικά τον εαυτό του ότι δεν εξήγησε όπως έπρεπε στους Αμερικανούς πολίτες για ποιο λόγο έπρεπε να διασωθούν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες παρόλο που ήταν αυτές που είχαν προκαλέσει την κρίση. «Κάθε φορά που έβλεπα ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου να γράφει “Πού είναι η δική μου οικονομική διάσωση;” πονούσε».

Ο κ. Μπερνάνκι αρνείται να κατονομάσει στελέχη που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στη φυλακή εξαιτίας του ρόλου που έπαιξαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι διωκτική υπηρεσία. Προσθέτει, όμως, ότι πίσω από τις εταιρείες υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα, που με τις πράξεις τους προκάλεσαν την παρ’ ολίγον κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Tην ίδια στιγμή, σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο κ. Μπερνάνκι υπερασπίζεται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε στη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας ότι περιόρισαν την άνοδο της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή