Από 2017 η ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Από 2017 η ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Ιανουάριο του 2017 θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει την ανταλλαγή ενημέρωσης για τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και των πολυεθνικών εταιρειών μετά την ομόφωνη έγκρισή της από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Από τη στιγμή της εφαρμογής της, η οδηγία θα έχει αναδρομική ισχύ πέντε ετών για όσες συμφωνίες θα είναι σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και τριών ετών για όσες δεν θα ισχύουν πλέον.

Η συμφωνία είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή από πλευράς των πολυεθνικών εταιρειών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Εφεξής τα κράτη-μέλη που θα λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν περαιτέρω ενημέρωση ενώ η Επιτροπή θα αναπτύξει έναν κεντρικό οργανισμό στον οποίο θα αποθηκεύονται οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν τα κράτη. Εχει προηγηθεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους η αποκάλυψη ότι λειτουργούσε σύστημα φοροαποφυγής μεγάλης κλίμακας και πρωτοστατούσε το Λουξεμβούργο επί πρωθυπουργίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σχολιάζοντας την πολιτική συμφωνία, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή επετεύχθη ομοφωνία και μάλιστα ταχύτατα, σε διάστημα μόλις επτά μηνών από τη στιγμή που υπέβαλε τη σχετική πρόταση η Επιτροπή. Παράλληλα ο Πιερ Γκραμέγκνα, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, μίλησε για «αποφασιστικό βήμα προς τη μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα φορολογίας» και τόνισε πως «η Ευρώπη στέλνει ισχυρό μήνυμα πως θα υπάρξει παντού ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων στο θέμα της φορολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή