Στο φως κάθε γραμμάριο χρυσού της Γερμανίας

Στο φως κάθε γραμμάριο χρυσού της Γερμανίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστήριο για την ποσότητα του χρυσού της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε όλον τον κόσμο είχε αρχίσει να γεννά ερωτήματα για το εάν οι ράβδοι αυτοί είναι υπαρκτοί ή όχι. Κατόπιν αιτήματος από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αρχικά αγνόησε η Bundesbank, και των μετέπειτα πιέσεων που ασκήθηκαν από την κοινή γνώμη, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της λεπτομερέστατη καταγραφή όλων των ράβδων χρυσού που κατέχει στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Νέα Υόρκη. Η Γερμανία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, φθάνοντας συνολικά τους 3.384 τόνους που αποτιμώνται σε 107 δισ. ευρώ. Σε έκθεση 2.302 σελίδων, η Bundesbank παρουσιάζει το μεικτό και καθαρό βάρος, την καθαρότητα και τον κωδικό απογραφής κάθε ράβδου που κατέχει στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Το 2012, η Bundesbank βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής γνώμης όταν το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συμβούλιο την κάλεσε να κάνει αναλυτική καταμέτρηση όλου του χρυσού που κατέχει εκτός της χώρας. Το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank επέλεξε να μη συναινέσει στο αίτημα του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαντώντας πως δεν υπάρχουν «αμφιβολίες για την ακεραιότητα, τη φήμη και την ασφάλεια των αποθεμάτων χρυσού στο εξωτερικό». Η αντίδραση αυτή της Bundesbank πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για την ασφάλεια του γερμανικού χρυσού και έγειρε ερωτήματα για την ύπαρξή του.

Τον Ιανουάριο του 2013, η Bundesbank ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του χρυσού από τα θησαυροφυλάκια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Εν τούτοις, έναν χρόνο μετά, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει διαφορετική στάση. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε την πρωτοβουλία του «επαναπατρισμού» του γερμανικού χρυσού από το εξωτερικό, ανακοινώνοντας πως «οι Αμερικανοί φροντίζουν πολύ καλά τον χρυσό μας».

Οι πιέσεις, ωστόσο, εντείνονταν από μερίδα Γερμανών για τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού και οδήγησε την Bundesbank στην απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για τα αποθέματα της χώρας στο εξωτερικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή