Μετριάζονται οι προσδοκίες για άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Μετριάζονται οι προσδοκίες για άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Fed

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα μέλη της νομισματικής επιτροπής εξακολουθούν να προβλέπουν ότι, με βάση την εκτίμησή τους για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τις προοπτικές τους για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, οι προϋποθέσεις για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή αναμένεται να ικανοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Εντούτοις, κάποια από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής τόνισαν ότι οι κίνδυνοι για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, καθώς η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες και οι πρόσφατες χρηματοπιστωτικές εξελίξεις ενδέχεται να περιορίσουν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και να επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα πρακτικά, η επιτροπή έκρινε σκόπιμο να περιμένει για πρόσθετα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν εάν η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε πορεία ανάκαμψης και εάν ο πληθωρισμός διατηρείται σε πορεία σταδιακής ανόδου προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% πριν προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων παρέμβασης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα τον Σεπτέμβριο ήταν τελικά χαμηλότερος απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν (+142 χιλ. έναντι προσδοκιών για αύξηση +200 χιλ.), ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τους δύο προηγούμενους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 59 χιλ. σωρευτικά.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 62,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 ετών, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές έμειναν σταθερές έναντι προσδοκιών για μηνιαία αύξηση 0,2%. Με τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed στο άμεσο μέλλον να μετριάζονται τις τελευταίες ημέρες, τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων. Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραφε εβδομαδιαία κέρδη περίπου 5% νωρίς την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, ενώ ο S&P 500 στη Wall Street σημείωσε άνοδο 3,2% κατά τις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας (το παρόν άρθρο γράφτηκε πριν από το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή). Στο περιβάλλον αυτό, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων, κοντά στο 1,1350 την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή