Απαραίτητη η τραπεζική ένωση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Απαραίτητη η τραπεζική ένωση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της κυκλικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη βρίσκεται η αποκατάσταση της ροής πίστωσης στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα προς τις μικρότερες εταιρείες, επισημαίνει ο Πολ Ντόνοβαν, οικονομολόγος της UBS και συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλήθεια για τον Πληθωρισμό». Ομως, μια τραπεζική ένωση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λειτουργεί ως ύστατος δανειστής είναι απαραίτητη για να σημειωθεί πρόοδος στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, τονίζει ο κ. Ντόνοβαν.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ενισχύσει την κερδοφορία τους από το διεθνές εμπόριο και έτσι είναι σήμερα περισσότερο πρόθυμες να παρέχουν γενναιόδωρες πιστώσεις στους πελάτες τους για την αποπληρωμή παραγγελιών. Οι πιστώσεις αυτές που δίνονται για την πληρωμή των τιμολογίων από τις μεγάλες στις μικρές εταιρείες είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όταν οι πληρωμές έπρεπε να γίνουν άμεσα και σε μετρητά.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική μορφή πίστωσης για τις μικρές επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Ντόνοβαν. Ο οικονομολόγος της UBS σημειώνει πως η ενίσχυση αυτής της ροής πίστωσης δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί αξιόλογη μείωση της ανεργίας αλλά επαρκεί να υπάρξει ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης. «Αναγκαστικά, ο καπιταλισμός λειτουργεί με πίστωση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντόνοβαν εφιστά τη σημασία της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως ύστατος δανειστής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενα τέτοιο εγχείρημα, όμως, θα μπορούσε να διαρκέσει ολόκληρες δεκαετίας λόγω διαφορετικής πολιτικής ατζέντας των κρατών-μελών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δοκιμασία των σχέσεων Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει του δημοψηφίσματος για το εάν οι Βρετανοί συμφωνούν ή όχι με ένα Brexit. Υπενθυμίζει δε τη συνεισφορά της Βρετανίας όταν έπρεπε να τεθούν τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης. Σήμερα μια ανάλογη συμβολή θα ήταν πολύτιμη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και άρα την ταχύτερη αποκατάσταση της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν συμμετείχε στη νομισματική ένωση, έθεσε το τεχνικό και νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της διετίας από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος στην πραγματική οικονομία. «Κατόπιν έκκλησης των Ευρωπαίων εταίρων, οι Βρετανοί ανέλαβαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομισματικής ένωσης». Ηταν, εξάλλου, προς το συμφέρον τους μια ομαλή μετάβαση των υπολοίπων κρατών-μελών στο ευρώ».

Ο κ. Ντόνοβαν διαβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πάνω από 1% μέσα στους επόμενους μήνες, διότι θα έχει μειωθεί η επίδραση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αλλά ο Μάριο Ντράγκι θα επιμένει στο σενάριο του χαμηλού πληθωρισμού διότι είναι το κατάλληλο επιχείρημα για να πείσει τους κεντρικούς τραπεζίτες των κρατών-μελών για μια επέκταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ο κ. Ντόνοβαν. «Βέβαια αυτό δεν θα είναι εύκολο». Εάν, πάντως, η πρόβλεψη του κ. Ντόνοβαν επιβεβαιωθεί, τότε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σε μεμονωμένη βάση, θα ξεπεράσει το 2%. «Προς τιμήν της, η Bundesbank έχει παραδεχτεί πως για να υπάρξει μια αποκατάσταση των ισορροπιών στην Ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία πρέπει να έχει πληθωρισμό πάνω από 2%» τονίζει ο κ. Ντόνοβαν. Εξηγεί, πάντως, ότι η επιφυλακτικότητα του ευρωπαϊκού Βορά για μια χαλαρή νομισματική πολιτική πηγάζει από τον φόβο του υψηλού πληθωρισμού σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει αφήσει βαθύ στίγμα στις κοινωνίες αυτές.

«Αργησε η Fed»

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου μέχρι τα τέλη του έτους εφόσον θα παρουσιαστεί ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων μέσα στους επόμενους μήνες, προβλέπει ο κ. Ντόνοβαν που ανήκει στη μερίδα οικονομολόγων που θεωρούν πως η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε ήδη ληφθεί τον προηγούμενο μήνα.

Εν τούτοις, μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ -για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία- θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην «τρομάξουν» οι αγορές, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η ρευστότητα των αγορών, η οποία προς το παρόν είναι χαμηλή, είναι πολύ λιγότερο ανθεκτική απ’ ό,τι θα θέλαμε» δήλωσε ο Χοσέ Βίναλς, επικεφαλής στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Ταμείου. Τόνισε πως η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν ανακοινώσει τις προθέσεις για τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ η Ευρωζώνη οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή