Η κινεζική επιβράδυνση ανησυχεί την ΕΚΤ

Η κινεζική επιβράδυνση ανησυχεί την ΕΚΤ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή που συνιστά για την Ευρωζώνη η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και γενικότερα των αναδυόμενων οικονομιών δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σύντομα, προειδοποίησε στη διάρκεια της εβδομάδας τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο επικεφαλής οικονομολόγος της κ. Πέτερ Πρατ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος εξέφρασε τις ανησυχίες του στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στις 2-3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο κ. Πρατ ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και είναι απίθανο να υποχωρήσουν γρήγορα», σύμφωνα με τα πρακτικά. «Αν και είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνουμε κατά πόσον αυτές οι εξελίξεις θα έχουν διαρκή επίπτωση στην παραγωγή της Ευρωζώνης και… στον πληθωρισμό, ο κίνδυνος για επιδείνωση των μεγεθών έχει αυξηθεί», είπε ο κ. Πρατ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέρει εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Μιλώντας την Πέμπτη σε οικονομικό συνέδριο ο κ. Πρατ ακολούθησε την ίδια «γραμμή», λέγοντας ότι «το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης». Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 και την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Πρατ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι τα μη εξυπηρετούμενα που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες των πλέον ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών των τραπεζών αντιστοιχούν στο 18% των περιουσιακών τους στοιχείων, είπε ο κ. Πρατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή