Ανησυχεί τους Νορβηγούς η αστάθεια της κορώνας

Ανησυχεί τους Νορβηγούς η αστάθεια της κορώνας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επί μέρους διάσταση της αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος είναι η υποχώρηση του νομίσματος μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, της Νορβηγίας και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την οικονομία της. Ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Οστέιν Ολσεν, εκφράζει ικανοποίηση για την αποδυνάμωση του νομίσματος, θεωρώντας ότι θα ενισχύει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η πρωθυπουργός, Ερνα Σόλμπεργκ, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία.

Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος και καταγράφει τη χειρότερη πορεία ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα νομίσματα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, άλλωστε, έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη αστάθεια έναντι του ευρώ . Ο αισιόδοξος κ. Ολσεν προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση των επιτοκίων στις 24 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει περαιτέρω το νόμισμα κατά περισσότερο από 3% έναντι του ευρώ. Ο ίδιος συσχέτισε την υποχώρηση του νομίσματος με την παράλληλα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σημειωτέον, πάντως, πως το νόμισμα της Νορβηγίας δείχνει όντως να ακολουθεί την τιμή του «μαύρου» χρυσού, καθώς ενισχύθηκε προ ημερών όταν το Brent ανατιμάτο κατά 1,7%.

Μιλώντας προ ημερών στο Bloomberg στο περιθώριο συνόδου του Σκανδιναβικού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη, η κ. Σόλμπεργκ τόνισε πως η ραγδαία υποτίμηση της κορώνας θα προσφέρει μόνον βραχυπρόθεσμη στήριξη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις «που είχαν πληγεί κάπως στην ανταγωνιστικότητά τους».

Προσέθεσε, όμως, ότι «μακροπρόθεσμα δεν είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα να έχει ένα ασταθές νόμισμα, καθώς χρειαζόμαστε και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό όταν κάνουμε επενδύσεις». Την ανησυχία της συμμερίζονται, άλλωστε, αρκετοί οικονομολόγοι. Στρατηγικοί αναλυτές ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών διαπιστώνουν ήδη πως οι αγορές αντιμετωπίζουν την κορώνα με επιφυλακτικότητα. Η Danske Bank επισημαίνει πως οι αγορές έχουν προσθέσει στην κορώνα ένα επασφάλιστρο αβεβαιότητας, ενώ η Commerzbank προειδοποίησε πως ορισμένοι επενδυτές αποφεύγουν τελευταία το νόμισμα της Νορβηγίας εξαιτίας της αστάθειάς του. Αμεση συνέπεια, όμως, είναι η μείωση της ρευστότητας και η ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή