Fitch: Ευάλωτες οι κυπριακές τράπεζες λόγω των «κόκκινων» δανείων

Fitch: Ευάλωτες οι κυπριακές τράπεζες λόγω των «κόκκινων» δανείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Κύπρος ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές μέχρι τα τέλη του έτους και από το μνημόνιο την ερχόμενη άνοιξη, οι δύο βασικές τράπεζές της εξακολουθούν να είναι πολύ ευάλωτες εξαιτίας του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της συνεχιζόμενης αδυναμίας της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ».

Παρ’ όλο που τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ελληνική Τράπεζα έχουν ενισχύσει σημαντικά τη βιωσιμότητά τους προχωρώντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και σε απομόχλευση, «η φερεγγυότητά τους παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη (εξαιτίας του) επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2015, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 62% του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει. Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 58% του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η τράπεζα. Οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί ανέρχονται σε μάλλον χαμηλό επίπεδο, στο 36% στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου και στο 40% στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες και το οποίο συνδέεται άμεσα με το πρώτο πρόβλημα, είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η κυπριακή οικονομία. Η Fitch υπολογίζεται ότι η οικονομία του νησιού θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2015 και με ρυθμό 2% το 2016, παρ’ όλα αυτά η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας το 16,1%. Ακόμη χειρότερα η αγορά των ακινήτων, στην οποία έχουν μεγάλη έκθεση και οι δύο τράπεζες, αναμένεται να υποχωρήσει από το επίπεδο όπου βρισκόταν στα τέλη του 2014 και συνολικά να έχει υποχωρήσει κατά 50% από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχε βρεθεί πριν από την κρίση. Η Fitch υπολογίζει την έκθεση της Τράπεζας της Κύπρου στον τομέα των ακινήτων και στον τομέα των κατασκευών στο 29% των ακαθάριστων δανείων που έχει χορηγήσει και της Ελληνικής Τράπεζας στο 26%.

Παρ’ όλα αυτά η πρόσφατη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού Δικαίου «αναμένεται να διευκολύνει την αναδιάρθρωση των εταιρικών χρεών και να επιταχύνει την διαδικασία ανάκτησής τους. Περιμένουμε ότι οι τράπεζες θα επικεντρώσουν (την προσοχή τους) στην αναδιάρθρωση δανείων και όχι στις κατασχέσεις», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch. Τέλος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως θετικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις των δύο κυπριακών τραπεζών, επισημαίνει όμως ότι εξακολουθούν να βασίζονται στις καταθέσεις ξένων πολιτών (Ρώσων), καταθέσεις που εξακολουθούν να αποτελούν το 30,4% του συνόλου των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή