Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ζητεί η Ε.Ε. από την Ισπανία

Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ζητεί η Ε.Ε. από την Ισπανία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα λιτότητας ζήτησε χθες και επισήμως η Κομισιόν από την ισπανική κυβέρνηση, περιπλέκοντας την προεκλογική καμπάνια ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αρκετά νωρίτερα από την προθεσμία, ελπίζοντας να πάρει εύκολα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Αντ’ αυτού άκουσε χθες τις Βρυξέλλες να επαναλαμβάνουν ότι «η Ισπανία πρέπει να μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής» και να απαιτούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με νέα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές.

Μπούμερανγκ

Είναι πλέον σαφές ότι η τακτική του κ. Ραχόι να υποβάλει στα μέσα Σεπτεμβρίου το προσχέδιο του ισπανικού προϋπολογισμού για το 2016, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από την προθεσμία, ώστε αυτός να εγκριθεί και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στον προεκλογικό αγώνα, έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Εξετάζοντας το προσχέδιο η Κομισιόν κατέληξε χθες και επισήμως στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα της Ισπανίας υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το 2008 και ότι της έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δύο παρατάσεις ώστε να επιτύχει τον στόχο. Η Κομισιόν υποστήριξε χθες ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ανάπτυξη της Ισπανίας θα είναι χαμηλότερη το 2016 εξαιτίας της επιβράδυνσης πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών στις οποίες είναι εκτεθειμένη η Ισπανία, κυρίως χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατά την Κομισιόν η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2015 και με ρυθμό 2,7% το 2016. Η Μαδρίτη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 3,3% και 3% αντίστοιχα για φέτος και του χρόνου.

Η διαφορά στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη οδηγεί μοιραία σε διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,5% του ΑΕΠ, αντί για το 4,2% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup. Το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο το 2016, χρονιά κατά την οποία η Μαδρίτη θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για την ακρίβεια στο 2,8% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα τα εύσημα που έχει λάβει η Ισπανία από τις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο ως παράδειγμα επιτυχούς εφαρμογής του δόγματος λιτότητα-μεταρρυθμίσεις, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ (ή του 1,7% αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις της Κομισιόν) δεν έχει πετύχει καμία χώρα, πλην της Ελλάδας. «Καλούμε τις ισπανικές αρχές να υποβάλουν αναθεωρημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Βουλευτικές εκλογές

Ποια επίπτωση θα έχει η απαίτηση των Βρυξελλών για νέα μέτρα λιτότητας λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη, αλλά δεν είναι απίθανο η παρέμβαση της Κομισιόν να στοιχίσει πολιτικά στον δεξιό απερχόμενο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Κεντρική θέση του κ. Ραχόι στην προεκλογική περίοδο είναι ότι είναι ο καταλληλότερος ώστε να συνεχίσει την ανάκαμψη της Ισπανίας, ενώ προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς αν η σημαντική αστοχία στον ισπανικό προϋπολογισμό θα πλήξει περισσότερο το Λαϊκό Κόμμα ως διάψευση της ικανότητάς του να διαχειρίζεται με επιτυχία την οικονομία ή αν θα το πλήξει περισσότερο επειδή του ζητείται να πάρει νέα μέτρα λιτότητας σε μια χώρα με ανεργία πάνω από 22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή