4,7% μειώθηκε ο πλούτος παγκοσμίως

4,7% μειώθηκε ο πλούτος παγκοσμίως

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,7% την περίοδο Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015, μείωση που είναι η πρώτη που καταγράφει η Credit Suisse από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Βασική αιτία της μείωσης ήταν η ανατίμηση του δολαρίου. Η καθαρή αξία του πλούτου των νοικοκυριών σε δολάρια μειώθηκε σε κάθε περιοχή του κόσμου, με εξαίρεση την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με άνοδο του πλούτου κατά 8%, ακολουθούν η Κίνα με 7% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 6%. Στην Ευρώπη σημαντική μείωση του πλούτου των νοικοκυριών, σε ποσοστό πάνω από 15%, είχαν τα νοικοκυριά Αυστρίας, Φινλανδίας και Γαλλίας, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση από των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφεται σε Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία. Ρωσικά και ουκρανικά νοικοκυριά είχαν τη μεγαλύτερη μείωση, 38% και 40% αντίστοιχα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Credit Suisse αναδεικνύει ότι οι πλούσιοι συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο πλούτο. Το πλουσιότερο 0,7% των ανθρώπων κατείχε πέρυσι το 45,2% του παγκόσμιου πλούτου. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 50 εκατ. δολάρια ζουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή