Η Bundesbank τάσσεται κατά του περιορισμού συναλλαγών με μετρητά

Η Bundesbank τάσσεται κατά του περιορισμού συναλλαγών με μετρητά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνώ τα επιχειρήματα για τη χρήση πιστωτικών καρτών γίνονται όλο και πιο ηχηρά διότι συμβάλλουν στην ευκολία και τη διαφάνεια των συναλλαγών, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) απέρριψε προτάσεις για τον περιορισμό στη χρήση μετρητών. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προωθώντας την ευρεία χρήση των πιστωτικών καρτών για την άντληση όσο το δυνατό περισσότερων έμμεσων φόρων, η γερμανική κεντρική τράπεζα τάσσεται κατά της κατάργησης ή του περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά.

Προ διετίας, η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε, για παράδειγμα, εκστρατεία για την πληρωμή των ταξί με πιστωτικές κάρτες, ανεξάρτητα από το κόστος της διαδρομής. Ωστόσο, η Bundesbank επισημαίνει πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις καθημερινές συναλλαγές εντός της γερμανικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με τη Δανία, όπου συζητείται να μην τυπωθεί νέο χρήμα το 2016 λόγω της εκτεταμένης χρήσης του ηλεκτρονικού και πλαστικού χρήματος, το 53% της κατανάλωσης σε αγαθά και υπηρεσίες χρηματοδοτείται με μετρητά. Ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, διατύπωσε την εκτίμηση πως ενδεχομένως το προαναφερόμενο 53% να μειωθεί στο 50% μεσοπρόθεσμα, αλλά ο περιορισμός ή ακόμη και η κατάργηση των μετρητών θα ήταν αντίθετη με τη βούληση των πολιτών. Ο Γερμανός αξιωματούχος αναγνώρισε πως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό στις πληρωμές μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου σε σχέση με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αφορμή για να τεθεί αυτό το ζήτημα αποτέλεσε εισήγηση των οικονομολόγων Πέτερ Μπόφινγκερ και Κένεθ Ρόγκοφ να μη χρησιμοποιούνται καθόλου χαρτονομίσματα και κέρματα στις συναλλαγές. Βασικά επιχειρήματα των γνωστών οικονομολόγων ήταν πως η αποταμίευση χρήματος δεν θα είναι τόσο ελκυστική με την κατάργηση των νομισμάτων και κερμάτων, ενώ, παράλληλα, θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είχε επικρίνει την πρόταση των κ. Μπόφινγκερ και Ρόγκοφ.

Η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται ακόμη και για χαμηλά χρηματικά ποσά. Στη Δανία, πάντως, το 60% των συναλλαγών στο λιανικό εμπόριο πραγματοποιείται με τη χρήση πλαστικών καρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή