Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1930 η Βραζιλία

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1930 η Βραζιλία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Fitch υποβάθμισε χθες κατά μία βαθμίδα τη Βραζιλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1930, την ίδια στιγμή που η πρόεδρός της, Ντίλμα Ρούσεφ, απειλείται με πρόταση μομφής και η κυβέρνησή της δυσκολεύεται να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Η Fitch υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ) την πιστοληπτική αξιολόγηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής αξιολογώντας την στη χαμηλότερη βαθμίδα του επενδυτικού επιπέδου. Παρ’ όλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη Βραζιλία στο κερδοσκοπικό επίπεδο, ή «σκουπίδι», εντός του επόμενου έτους δεδομένου ότι αξιολογεί αρνητικά τις προοπτικές της βραζιλιάνικης οικονομίας. Η S&P είχε υποβαθμίσει τη Βραζιλία σε «σκουπίδι» στις 9 Σεπτεμβρίου και η Moody’s στην τελευταία βαθμίδα του επενδυτικού επιπέδου τον Αύγουστο. «Είναι πιθανό να συνεχιστεί η οικονομική και δημοσιονομική υποαπόδοση (της Βραζιλίας) ενώ η γενικότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να επιβαρυνθεί από την πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρει η Fitch αιτιολογώντας την υποβάθμιση. «Το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον εμποδίζει την προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για την ευρύτερη οικονομία».

Η αλήθεια είναι ότι οι προοπτικές της βραζιλιάνικης οικονομίας φαντάζουν αυτή τη στιγμή χειρότερες από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται σταθερά πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας έχει υποτιμηθεί πολύ έντονα (περίπου 36% από την αρχή του έτους) και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναθεώρησε τον Σεπτέμβριο προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για το μέγεθος της ύφεσης το 2015 σε 2,7% από 1,1% που έλεγε τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5% στο τέλος του 2015. Στο μεταξύ, η πρόεδρος κ. Ρούσεφ δυσκολεύεται εξαιρετικά να βρει συμμάχους στο Κογκρέσο ώστε να προωθήσει το νέο πακέτο λιτότητας που αναγκάστηκε να υιοθετήσει μετά την υποβάθμιση από τη S&P στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους επενδυτές. Η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει στο ναδίρ εξαιτίας κατηγοριών για ανάμειξη της ίδιας και του κόμματός της σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο προσωπάρχης της κ. Ρούσεφ, Ζακ Βάγκνερ, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ο οποίος θα διατηρήσει το αξίωμά του με αντάλλαγμα να σταματήσει τις προσπάθειες για καθαίρεση της κ. Ρούσεφ. Από τότε που η κ. Ρούσεφ ανέλαβε την εξουσία το 2011 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο έχει υποχωρήσει κατά 70% σε όρους δολαρίου, ενώ το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 57% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Fitch έχει υποβαθμίσει τέσσερις φορές την οικονομία της Βραζιλίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κ. Ρούσεφ, τον Μάιο του 2011. Επί του προκατόχου της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο είχε ανέβει πάνω από 600% ενώ η αξία του ρεάλ είχε διπλασιαστεί έναντι του δολαρίου.

Τα οικονομικά προβλήματα της Βραζιλίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας από τα μέσα του 2014 και μετά έχουν πλήξει και την Petrobras, η οποία χθες αναγκάστηκε να ακυρώσει την πώληση ομολόγων ύψους 790 εκατ. δολαρίων στην τοπική αγορά εξαιτίας περιορισμένης ζήτησης. Τον Σεπτέμβριο η S&P είχε υποβαθμίσει σε σκουπίδι την αξιολόγηση της Petrobras.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή