ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος στις αναλήψεις λόγω capital controls

foros-stis-analipseis-logo-capital-controls-2106477

Αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν στην Ισλανδία οι εκκρεμότητες από την τραπεζική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2008, όταν κατέρρευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Ρέικιαβικ να δεχθεί πακέτο στήριξης και να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls).

Στο πλαίσιο των capital controls η κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο 39% σε όσους θέλουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα. Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πως οι πιστωτές των μεγάλων τραπεζών θέλουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν τον υψηλό αυτό φόρο και αντιπροτείνουν την καταβολή σαφώς μικρότερων ποσών. Ο ελιγμός τους προσκρούει στις αντιρρήσεις του λόμπι InDefence, που έχει επιτύχει στο παρελθόν σημαντικές νίκες σε διευθετήσεις υποθέσεων χρέους ενώ υπήρξε μέλος του και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον.

Ο φόρος που θα πρέπει να καταβάλουν οι πιστωτές αντιστοιχεί σε 5,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα οι πιστωτές των τραπεζών Glitnir και Kaupthing συμφώνησαν να καταβάλουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων ελπίζοντας να μπορέσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους χωρίς να υπόκεινται σε όσα προβλέπει η νομοθεσία περί capital controls. Παράλληλα, οι πιστωτές της LBI ενέκριναν αντίστοιχη πληρωμή ύψους 114 εκατ. δολαρίων. Οι προσπάθειές τους να παρακάμψουν τη σχετική νομοθεσία έχουν προκαλέσει την αντίδραση του InDefence, που επιμένει πως όλοι ανεξαιρέτως οι πιστωτές πρέπει να καταβάλλουν τον σχετικό φόρο.

Ο εκπρόσωπος του λόμπι, Ολαφουρ Ελίασον, προειδοποιεί για «μεγάλο πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο μέλλον» αν τελεσφορήσουν οι πιέσεις που ασκούν οι πιστωτές, που, όπως τονίζει, «θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν περίπου 500 δισ. ισλανδικές κορώνες σε συνάλλαγμα, πλήττοντας δραστικά το βιοτικό επίπεδο των Ισλανδών».