Φόρος στις αναλήψεις λόγω capital controls

Φόρος στις αναλήψεις λόγω capital controls

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν στην Ισλανδία οι εκκρεμότητες από την τραπεζική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2008, όταν κατέρρευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Ρέικιαβικ να δεχθεί πακέτο στήριξης και να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls).

Στο πλαίσιο των capital controls η κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο 39% σε όσους θέλουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα. Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πως οι πιστωτές των μεγάλων τραπεζών θέλουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν τον υψηλό αυτό φόρο και αντιπροτείνουν την καταβολή σαφώς μικρότερων ποσών. Ο ελιγμός τους προσκρούει στις αντιρρήσεις του λόμπι InDefence, που έχει επιτύχει στο παρελθόν σημαντικές νίκες σε διευθετήσεις υποθέσεων χρέους ενώ υπήρξε μέλος του και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον.

Ο φόρος που θα πρέπει να καταβάλουν οι πιστωτές αντιστοιχεί σε 5,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα οι πιστωτές των τραπεζών Glitnir και Kaupthing συμφώνησαν να καταβάλουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων ελπίζοντας να μπορέσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους χωρίς να υπόκεινται σε όσα προβλέπει η νομοθεσία περί capital controls. Παράλληλα, οι πιστωτές της LBI ενέκριναν αντίστοιχη πληρωμή ύψους 114 εκατ. δολαρίων. Οι προσπάθειές τους να παρακάμψουν τη σχετική νομοθεσία έχουν προκαλέσει την αντίδραση του InDefence, που επιμένει πως όλοι ανεξαιρέτως οι πιστωτές πρέπει να καταβάλλουν τον σχετικό φόρο.

Ο εκπρόσωπος του λόμπι, Ολαφουρ Ελίασον, προειδοποιεί για «μεγάλο πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο μέλλον» αν τελεσφορήσουν οι πιέσεις που ασκούν οι πιστωτές, που, όπως τονίζει, «θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν περίπου 500 δισ. ισλανδικές κορώνες σε συνάλλαγμα, πλήττοντας δραστικά το βιοτικό επίπεδο των Ισλανδών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή