Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ελαφρά ανάκαμψη σημείωναν χθες οι τιμές του πετρελαίου ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς η Ρωσία δήλωσε διατεθειμένη να εξετάσει μειώσεις στην παραγωγή στη συνάντηση με τις χώρες του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Οπως τόνισε ο Μπερνάρντ Ο της IG Markets στη Σιγκαπούρη, «η είδηση πως η Ρωσία δεν αποκλείει μια μείωση της παραγωγής της συνεπάγεται πως μπορεί να εξισορροπήσει την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ». Ετσι το αργό ΗΠΑ πλησίαζε χθες το απόγευμα τα 47 δολ. το βαρέλι και το Brent κυμαινόταν γύρω στα 49 δολ. το βαρέλι. Είχε προηγηθεί συνεχής υποχώρηση από την αρχή της εβδομάδας καθώς στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν πως τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν σε τριπλάσιο βαθμό από τις προβλέψεις.

Η Κίνα αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό

Συνεχίζεται η ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού από την Κίνα, η οποία ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, όπως και τους προηγούμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα αποθέματα από 54,45 εκατ. ουγγιές τον Αύγουστο στα 54,94 εκατ. ουγγιές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσόν αυτό σχεδόν συμπίπτει με τα 54,94 εκατ. ουγγιές, όπως τα είχε υπολογίσει το Bloomberg, συνεκτιμώντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Κίνας στις 7 Οκτωβρίου και ήταν του ύψους των 61,2 δισ. δολ. Προσθέτοντας και την αγορά χρυσού του Σεπτεμβρίου, τότε συνολικά η Κίνα διαθέτει αποθέματα της τάξεως των 1.709 τόνων. Σε παγκόσμια κατάταξη, η Κίνα είναι η χώρα η οποία διατηρεί τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να εκπροσωπεί μικρό μερίδιο επί των συνολικών συναλλαγματικών διαθεσίμων της, το οποίο φθάνει το 1,6%. Αντιθέτως, στην περίπτωση των ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 73%, ενώ για τη Γερμανία φθάνει το 67%. Ωστόσο, η τάση βαίνει αυξανόμενη, καθώς η Κίνα έχει ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 57% από το 2009.

Ομόλογα Ελληνμικού Δημοσίου

Σε υποτονικούς ρυθμούς κυμάνθηκαν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων (ΗΔΑΤ) τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι ξένοι διαχειριστές δεν ανέλαβαν επενδυτικό ρίσκο αγοράζοντας ή ρευστοποιώντας ελληνικά ομόλογα, περιμένοντας τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία. Κατά τη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας παρατηρήθηκε μικρή άνοδος των τιμών και μείωση των αποδόσεων για τις τρεις κρατικές ομολογιακές εκδόσεις. Ειδικότερα η τιμή του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στα 72,30 λεπτά του ευρώ και η απόδοση κινήθηκε στο 9,15%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου έφθασε τα 89,60 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8,30%. Επίσης στο 3ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση ανήλθε στο 9,15% και η τιμή έφθασε τα 91,00 λεπτά του ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικής δεκαετίας και γερμανικού δεκαετούς) κυμάνθηκε στις 726 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή