Η αποδυνάμωση της Κίνας περιορίζει την πιθανότητα άμεσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed

Η αποδυνάμωση της Κίνας περιορίζει την πιθανότητα άμεσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις για την πορεία της Κίνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αποτέλεσαν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις για τις αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Κίνας αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 6,5%, από 7% το προηγούμενο τρίμηνο. Εάν η συγκεκριμένη πρόβλεψη επαληθευτεί, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο περισσότερο από όσο αναμενόταν, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 43ο συνεχή μήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένες αποπληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο για 11ο συνεχή μήνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Κίνα χάνει δυναμική θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 7,0% το 2015 από 7,4% το 2014 – ο χαμηλότερος των τελευταίων 24 ετών. Στον αντίποδα, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε πορεία ανάπτυξης, αν και με περιορισμένο ρυθμό, με την καταναλωτική δαπάνη να παραμένει ισχυρή και την αγορά εργασίας να συνεχίζει να βελτιώνεται – παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης του Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστικά, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 42 ετών (255.000).

Εντούτοις, η ανησυχία για τις επιπτώσεις της αποδυνάμωσης της Κίνας στην οικονομία των ΗΠΑ ήταν έκδηλη σε μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες ημέρες. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την άποψη πως η Fed πιθανότατα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της που είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό ευνόησε τις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, κυρίως τους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, ενώ το δολάριο ΗΠΑ έχασε έδαφος με τον δείκτη DXY να κυμαίνεται την Παρασκευή σε 94,750-94,370 έναντι επιπέδων πάνω από το 96,000 πριν από λίγες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή