Υψηλή ανάπτυξη παρά την κάμψη για τις αναδυόμενες οικονομίες

Υψηλή ανάπτυξη παρά την κάμψη για τις αναδυόμενες οικονομίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι σημειώνεται επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής τους, οι οικονομίες της Ασίας θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην ανάπτυξή τους θα συνεισφέρει, πάντως, η διαφαινόμενη ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών, ΗΠΑ και Ευρωζώνης, καθώς θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές τους. Οι αναδυόμενες οικονομίες στο σύνολό τους δεν παύουν, πάντως, να απειλούνται από την επιβράδυνση της Κίνας, την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, τις εντεινόμενες εκροές κεφαλαίων και τους κινδύνους από την επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και από μια γενικότερη επί τα χείρω αλλαγή στις συνθήκες χρηματοδότησης. Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η εξαμηνιαία σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εξαγωγές των ασιατικών οικονομιών αναμένεται να αυξηθούν χάρη όχι μόνον στην ανάκαμψη των κυριότερων αγορών στις οποίες απευθύνονται, ΗΠΑ και Ευρωζώνη, αλλά και στη διολίσθηση των νομισμάτων τους. Η ζήτηση στις χώρες της Ασίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή, καθώς τα επίπεδα των επιτοκίων είναι χαμηλά, τα ποσοστά της απασχόλησης υψηλά, ενώ χορηγούνται εκτεταμένα πιστώσεις.

Ανάπτυξη 5,4%

Αναμένεται, έτσι, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ασίας θα είναι μεν ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου, αλλά και πάλι θα φτάσει στο 5,4% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού μπορεί, όμως, να δεχθεί καίριο πλήγμα σε περίπτωση περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας, δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας. Οπως επισημαίνει το Ταμείο, η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Κίνα ενδέχεται να μην αποβεί όσο αποτελεσματική αναμενόταν, και μια ραγδαία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας να πλήξει την περιοχή εξαιτίας των στενών εμπορικών δεσμών της με τις άλλες ασιατικές οικονομίες, αλλά και επειδή θα επιβαρύνει το κλίμα στις χρηματαγορές. Εκτιμά, μάλιστα, πως η πτώση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 1% θα αφαιρέσει 0,3% από τη γενικότερη ανάπτυξη της Ασίας.

Η ευρύτερη περιοχή της Ασίας και ιδιαίτερα οικονομίες όπως της Κορέας και της Ταϊβάν, που εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο, ενδέχεται να πληγούν σε περίπτωση μεγαλύτερης επιβράδυνσης της Ιαπωνίας ή αποδυνάμωσης του γιεν και της συνεπακόλουθης μείωσης της εξωτερικής ζήτησης.

Ο παράγοντας Fed

Μείζων κίνδυνος για τις οικονομίες της Ασίας είναι, προπαντός, μια ενδεχόμενη μαζική εκροή κεφαλαίων σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, ιδιαιτέρως αν αυτή είναι μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς. Στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις ασιατικές οικονομίες και τις επιχειρήσεις τους αλλά και για τα νοικοκυριά των χωρών αυτών, ιδιαιτέρως αν έχουν μεγάλη έκθεση σε δανεισμό σε δολάρια. Σε ό,τι αφορά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών, το ΔΝΤ επισημαίνει πως έχουν ήδη στηρίξει και ενδέχεται να στηρίξουν περαιτέρω οικονομίες όπως της Ινδίας, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από εισαγωγές πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, όμως, οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων πλήττουν χώρες που τα εξάγουν, ενώ παράλληλα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων στον κλάδο των υδρογονανθράκων, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή