Η σουηδική «φούσκα» ανησυχεί τους Δανούς

Η σουηδική «φούσκα» ανησυχεί τους Δανούς

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνο φούσκας στην αγορά ακινήτων διατρέχει η Σουηδία, εξαιτίας αφ’ ενός των αρνητικών επιτοκίων που έχει επιβάλει η κεντρική τράπεζα και αφ’ ετέρου της ανεπάρκειας στέγης στη χώρα. Διαβλέποντας τον κίνδυνο, η εποπτική αρχή τραπεζών της Δανίας προειδοποιεί τη μεγαλύτερη δανέζικη τράπεζα να λάβει τα μέτρα της, καθώς δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα, όπου παρέχει δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την Danske Bank, την οποία προειδοποιεί ότι «διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να σημειώσει σημαντικές ζημίες». Την καλεί γι’ αυτό να βελτιώσει τις διαδικασίες που ακολουθεί κατά τη χορήγηση δανείων σε Σουηδούς, εξετάζοντας τη φερεγγυότητα των πελατών της, το επίπεδο του χρέους τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εξακριβωμένα εισοδήματά τους και παράλληλα υιοθετώντας στρατηγικές αυτοπροστασίας. Από την πλευρά της, όμως, η Danske Bank υπεραμύνεται του ανοίγματός της στη Σουηδία και απαντά ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για επέκταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Πίτερ Ρόστρουπ Νίλσεν χαρακτήρισε «έγκυρο σχόλιο» την προειδοποίηση της εποπτικής αρχής και δήλωσε ότι η τράπεζα «έχει γνώση» του θέματος, για να καταλήξει ότι «υπάρχουν φερέγγυοι και αξιόπιστοι πελάτες σε αυτήν την αγορά».

Η επέκταση στη Σουηδία, όπως και στη Νορβηγία, υπήρξε επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, καθώς στη Δανία είναι πενιχρή η ζήτηση για δάνεια. Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Στεφάν Ινγκβνες έχει προειδοποιήσει πως δεν είναι βιώσιμο το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών, το οποίο είναι πλέον διπλάσιο από το διαθέσιμο εισόδημά τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νορβηγία, μολονότι εκεί τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας έχουν θετικό πρόσημο. Το μερίδιο αγοράς της Danske είναι 4,9% και παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με το περασμένο έτος, αλλά το μερίδιό της στις καταθέσεις έχει μειωθεί στο 3,9% από το 4,2%. Στη Νορβηγία η εικόνα της είναι καλύτερη, καθώς έχει μερίδιο αγοράς στις πιστώσεις 5,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή