Το κόστος της ειρήνης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κολομβιανή κυβέρνηση πρόκειται να ανακαλύψει πως η ειρήνη και η δημοσιονομική αρετή δεν συμβαδίζουν αρμονικά.

Η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει τέλος στον 50ετή πόλεμο με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που μετράει 220.000 θύματα και έχει εκτοπίσει από τις εστίες τους εκατομμύρια άτομα. Η αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα εκτιμάται πως θα έχει κόστος 3 δισ. δολάρια ή 2,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. (Οπως έχει επισημανθεί, η ειρήνη στην Κολομβία μπορεί να κοστίσει τουλάχιστον 90 τρισ. πέσος ή 39 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ξεπερνώντας το κόστος του πολέμου.)

Ενας τόσο υψηλός «προϋπολογισμός ειρήνης» δεν θα ήταν δίλημμα για την Κολομβία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική. Τουλάχιστον όχι μέχρι πρόσφατα.

Ομως, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το αργό πετρέλαιο, το οποίο είναι το βασικό εξαγόμενο προϊόν της χώρας, αποτελεί το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Ωστόσο, η συνεισφορά του «μαύρου χρυσού» στον προϋπολογισμό της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 3,2 δισ. δολάρια από τα 6,6 δισ., σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Κατά συνέπεια, έχει επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,3% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο 4%, όταν ο Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Κολομβίας το 2010. Ο πρόεδρος της Κολομβίας έχει αποδείξει πως είναι προσεκτικός στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει αντιδράσει στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μειώνοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες κατά 2 δισ. δολάρια. Η δέσμευση του Mανουέλ Σάντος και του επικεφαλής του FARC, Ροντρίγκο Λαντόνιο, τον προηγούμενο μήνα για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου μέσα σε ένα εξάμηνο έχει το τίμημά της. Θα πρέπει να καθαριστούν τα ναρκοπέδια. Θα πρέπει να θεραπευθούν τα ψυχικά τραύματα σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Οι πρώην αντάρτες θα χρειαστούν βοήθεια και στήριξη για να αφομοιωθούν από την κοινωνία και να μη στραφούν σε συμμορίες και στο έγκλημα.

Υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το κόστος της ειρήνης πέραν των 90 τρισ. πέσος που προέβλεψε μέλος της κολομβιανής Γερουσίας. Εκτιμάται, για παράδειγμα, πως το κόστος αποκατάστασης της ομαλότητας στη χώρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για αρκετά χρόνια. Δηλαδή μπορεί να φθάσει τα 1,9 δισ. δολάρια με βάση τα στοιχεία του 2014, που αποτιμούν το ΑΕΠ στα 380 δισ. δολάρια.

Ο Σάντος προβλέπει πως το κόστος της ειρήνης θα κινηθεί στο ελάχιστο καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες και προγράμματα για την αφομοίωση πρώην ανταρτών. Επίσης, η κατασκευή υποδομών θα χρηματοδοτηθεί από κοινά προγράμματα του ιδιωτικού και κρατικού τομέα και έτσι δεν θα επηρεάσουν άμεσα τον προϋπολογισμό της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, προτίθεται να αποσπάσει «σημαντικές» συνεισφορές από τη διεθνή κοινότητα για την υλοποίηση ενός ειρηνικού καθεστώτος στη χώρα.

Θα ήταν δίκαιο να υπάρξει συνεισφορά από χώρες που έχουν επωφεληθεί από ένα ακόμη δημοφιλές εξαγόμενο προϊόν της Κολομβίας, την κοκαΐνη, που συνέβαλε στη χρηματοδότηση του FARC. Aλλά μία τέτοια προσδοκία θα μείνει, μάλλον, στη θεωρία και δεν θα γίνει πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή