Αυστηροί κανόνες, αμερικανικού τύπου για τις ελβετικές τράπεζες

Αυστηροί κανόνες, αμερικανικού τύπου για τις ελβετικές τράπεζες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ΗΠΑ έχουν υπάρξει σκληρές απέναντι στις ελβετικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, αλλά φαίνεται πως οι Ελβετοί αξιωματούχοι θέλουν να τις ανταγωνιστούν σε αυστηρότητα, υιοθετώντας μάλιστα «αμερικανικό στυλ». Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επιβάλει υψηλότερο δείκτη μόχλευσης από την Επιτροπή της Βασιλείας στις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Οι κολοσσοί UBS και Credit Suisse έχουν καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τις ελβετικές αρχές για μεγαλύτερη επιείκεια, δίχως αποτέλεσμα. Είναι πιθανό ο δείκτης μόχλευσης στην Ελβετία να αυξηθεί στο 5% του ενεργητικού όπως στις ΗΠΑ, από το 3,5% που επιτάσσει η Βασιλεία ΙΙΙ. Κατά συνέπεια, οι ελβετικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν εκ νέου κεφάλαια από τις αγορές, σε μια περίοδο που έχουν αυξημένες δαπάνες, πληρώνοντας μεγάλα πρόστιμα στις αμερικανικές αρχές.

Τον Μάιο του 2014, η Credit Suisse πλήρωσε 2,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική Δικαιοσύνη, διότι βοηθούσε Αμερικανούς πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Προ εξαετίας, η UBS είχε καταβάλει 780 εκατ. δολάρια σε αντίστοιχη υπόθεση, ενώ τον Μάιο πλήρωσε πρόστιμο 203 εκατ. δολαρίων για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor με τριετή διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ. Εκκρεμεί, συν τοις άλλοις, έρευνα για τη χειραγώγηση των αγορών μετάλλων στην Ελβετία, με την UBS και την Julius Bear να βρίσκονται στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, ξένων τραπεζών. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα σκάνδαλα και τα προβλήματα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι ελβετικές τράπεζες και όχι μόνον παραμένουν στο προσκήνιο.

Με τον δείκτη μόχλευσης στο 5%, οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών της Ελβετίας υπολογίζεται πως θα αυξηθούν κατά 40%. Θα πείσουν τους επενδυτές να συμμετέχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αντεπεξέλθουν στους νέους αυστηρότερους κανόνες;

Μόχλευση είναι η έκθεση μιας τράπεζας σε δανεισμό. Περιλαμβάνει την αναπαραγωγή του χρέους υπό μορφή διαφορετικών πιστωτικών προϊόντων. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, διαπιστώθηκε πως οι τράπεζες διέθεταν ελάχιστα κεφάλαια για να καλύψουν τεράστιες απώλειες από ένα «κουβάρι» αλληλένδετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Οπότε η Επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε να καθιερώσει τον δείκτη μόχλευσης, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά με τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, για να υποχρεώσει τις συστημικές τράπεζες να συμπεριφέρονται πιο συντηρητικά, να διατηρούν επαρκή κεφάλαια για να μπορούν να καλύψουν τυχόν ζημίες και μην ξαναχρειαστούν κρατικά κεφάλαια.

Πέραν της αύξησης του δείκτη, η Βέρνη εξετάζει να επιβάλει τα ίδια κριτήρια με τις ΗΠΑ ως προς τη σύνθεσή του. Δηλαδή το 3,5% από το 5% θα πρέπει να απαρτίζεται από κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 1,5% από τίτλους χρέους, όπως ομόλογα που θα είναι άμεσα μετατρέψιμα σε μετοχές εάν καταστεί αναγκαίο.

Προς το παρόν, η μόχλευση των UBS και Credit Suisse έφθανε το δεύτερο τρίμηνο μόνον το 3,6% και 3,7%, αντίστοιχα, ενώ η σύνθεση των δεικτών περιλαμβάνει και άλλους τίτλους εκτός των κοινών μετοχών και τίτλων χρέους μετατρέψιμων σε μετοχές. Οπότε και οι δύο τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν πρόσθετα και συγκεκριμένα κεφάλαια για να αναπληρώσουν πάνω από 1% προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε δείκτη μόχλευσης 5%.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως τα αυστηρότερα κριτήρια θα πλήξουν βραχυπρόθεσμα τις αποδόσεις για τους μετόχους, θέτοντας ένα εμπόδιο για τις δύο ελβετικές τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές.

Είναι παράλογη η αυστηρότητα της Βέρνης; Τα περιουσιακά στοιχεία του ελβετικού τραπεζικού κλάδου είναι συνολικά τριπλάσια από το ΑΕΠ της χώρας. Η τύχη της ελβετικής οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωστία των τραπεζών της, ιδιαίτερα των συστημικών UBS και Credit Suisse. Στην κρίση του 2008, η Βέρνη δαπάνησε 59,2 δισ. δολάρια για τη διάσωση της UBS, ποσό ανάλογο του 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή