Κοντά στον επίσημο στόχο η κινεζική ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο

Κοντά στον επίσημο στόχο η κινεζική ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 6,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) του έτους, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν 6,8% εν συγκρίσει με τα δεδομένα προ ενός έτους. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 7% του β΄ τριμήνου και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2009. Αναφερόμενος στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος (γουάν) προς το δολάριο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για ανατίμησή του. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Πεκίνο αντιλαμβάνεται τη σημασία της δέσμευσής του να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανσή του».

Ανάπτυξη

Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ κοντά στον επίσημο στόχο που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση για την οικονομία (7%), τη δεύτερη ισχυρότερη παγκοσμίως.

Αναφορικά με την παραγωγή στα εργοστάσια, αυτή ενισχύθηκε κατά 5,7% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση έναντι του 6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 10,3% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, έναντι του 10,8% που προβλεπόταν. Οι δε λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 10,9%, υποβοηθούμενες από τη μεγάλη αύξηση μισθών, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι. Ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί αντισταθμιστικά ως προς άλλες αδύναμες πτυχές της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, δήλωσε πως η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας επιβραδύνεται, παράγοντας ο οποίος αφ’ εαυτού δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου του σχεδόν 7%. Κατά τις εκτιμήσεις του Αλαστερ Χαν, οικονομολόγου της Moody’s Analytics, η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να ανακόπτει ταχύτητα. «Η πλεονάζουσα παραγωγικότητα στη βαριά βιομηχανία, η εκτίναξη των “κόκκινων” δανείων σε επίπεδο εταιρειών και τοπικών κυβερνήσεων, καθώς και το εξασθενημένο περιβάλλον για τις εξαγωγές, διαβρώνουν τις επενδύσεις και την παραγωγή. Τα δε μέτρα στήριξης δεν κάνουν κάποια σημαντική διαφορά».

Θωρακισμένη η Γερμανία

Η Γερμανία φαίνεται απρόσβλητη από την εξέλιξη στην οικονομία της Κίνας, τουλάχιστον, όπως εκτιμά ο Γιοακίμ Νάγκελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική επιδείνωση της ανάπτυξης στην Κίνα ούτως ώστε να επηρεαστεί σημαντικά η πορεία της οικονομίας της Γερμανίας», υπογράμμισε. «Ωστόσο, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια να σκεφθούμε κάτι τέτοιο». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς και τις προβλέψεις της Τράπεζας, μια κάμψη στον αναπτυξιακό ρυθμό της Κίνας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες θα περικόψει το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά σχεδόν ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. «Παρά ταύτα, τέτοια εξέλιξη δεν προβλέπουμε να συμβεί προς το παρόν». Αναφερόμενος στην κινεζική οικονομία, συγκεκριμένα, ο κ. Νάγκελ διευκρίνισε ότι αυτήν τη στιγμή διέρχεται έναν φυσιολογικό μετασχηματισμό από το να δίνει βάρος στις εξαγωγές να το μετατοπίζει στις υπηρεσίες, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει πάψει να είναι ταχύτατος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή