Σήμα από ΕΚΤ αναμένουν οι αγορές

Σήμα από ΕΚΤ αναμένουν οι αγορές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μάλτα προσδοκούν οι αγορές πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σηματοδοτήσει έστω, εάν δεν αποφασίσει, την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη όταν θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το ευρώ υποχώρησε χθες στο χαμηλό του τελευταίου δεκαημέρου παρά το γεγονός ότι ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δεν ενθάρρυνε προβλέψεις για άμεση αύξηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Προς το παρόν, τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε μηνιαίες αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον κρατικών ομολόγων. Αντίθετα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ έστρεψε την προσοχή στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση για την τόνωση της ανάπτυξης. Οι αγορές αναμένουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα αφήσει κάποια υπόνοια στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, για αύξηση ή παράταση του προγράμματος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης πριν από τα τέλη του έτους. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο -0,1% τον Σεπτέμβριο, διολισθαίνοντας σε αρνητικό πρόσημο πρώτη φορά μετά ένα εξάμηνο. Αν και η πτώση αυτή αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η ΕΚΤ εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν υποτονικές και θα απόσχουν από τον στόχο του 2% έως τα τέλη του 2017.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδυναμώνει τον πληθωρισμό, με τη φθηνότερη ενέργεια να μην επιδρά θετικά στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανάπτυξη, οδηγώντας εν τέλει σε τόνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως θα προσδοκούσε κανείς. Χθες ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, μία ακόμη ένδειξη αδυναμίας των οικονομιών της Ευρωζώνης. Σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε σε πολωνικές εφημερίδες, ο κ. Νοβότνι είπε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ψύχραιμη και να δείξει ότι μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τόνισε, επίσης, πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πιθανώς να πρέπει να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανήγγειλε περικοπές φόρων 35 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-18, στοχεύοντας στη στήριξη της ανάπτυξης, όταν οι Βρυξέλλες θέτουν ως προτεραιότητα την υιοθέτηση συντηρητικών δημοσιονομικών πολιτικών για τον έλεγχο των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.

Δημοσκόπηση αναλυτών

Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών της αγοράς για τον τρόπο που θα επέλεγε η ΕΚΤ μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πώς θα μετέφερε ένα τέτοιο μήνυμα στον κόσμο. Αναλυτές της γαλλικής BNP Paribas θεωρούν ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες να επιβεβαιώσει ο κ. Ντράγκι πως συζητήθηκε στη συνεδρίαση της (ερχόμενης) Πέμπτης η λήψη νέων μέτρων ή να δώσει έμφαση στις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, που θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο. Ερευνα του πρακτορείου Bloomberg έδειξε πως 81% των αναλυτών θεωρούν ότι θα υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016. Το 41% εκτιμά πιο πιθανό να αυξηθούν οι μηνιαίες αγορές τίτλων από τα τρέχοντα 60 δισ. ευρώ. Το ευρώ διολίσθησε χθες στο 1,307 δολάριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου, παραβλέποντας τη δήλωση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη κ. Νοβότνι πως «είναι πρώιμο να μιλάει κανείς για μια προσαρμογή των αγορών ομολόγων διότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει ακόμη ένα χρόνο πριν από τη λήξη του, τον Σεπτέμβριο του 2016».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή