«Ξεπαγώνει» ο δανεισμός επιχειρήσεων

«Ξεπαγώνει» ο δανεισμός επιχειρήσεων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ οδηγεί σε χαλάρωση των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2015, αποδεικνύοντας τη θετική επίδραση του προγράμματος της ΕΚΤ. Η χαλάρωση των όρων για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, όχι όμως και προς τα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας, θα ικανοποιήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης τη στιγμή που βλέπουν με ανησυχία τον πληθωρισμό μετά μια ανάκαμψη που αποδείχτηκε πρόσκαιρη να υποχωρεί και πάλι κάτω από το μηδέν. Η ευκολότερη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, εξέλιξη που θεωρητικά θα ενισχύσει τις επενδύσεις και τελικά την ανάπτυξη και την απασχόληση, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΚΤ όταν ανακοίνωνε τις μαζικές αγορές ομολόγων τον περασμένο Ιανουάριο. Η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους κεντρικούς τραπεζίτες την ώρα που η αγορά στοιχηματίζει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να καταφέρει να πλησιάσει τον στόχο του πληθωρισμού.

Οι τράπεζες συνέχισαν και το τρίτο τρίμηνο, και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό, να καθιστούν ευκολότερη τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για σημάδι ότι οι μαζικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αρχίσει να «ξεπαγώνουν» την αγορά. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση δανείων από εταιρείες και από νοικοκυριά δείχνει αυξημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Οι τραπεζίτες ανέφεραν στην ΕΚΤ ότι χρησιμοποιούν την αυξημένη ρευστότητα που έχουν δημιουργήσει οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ώστε να χορηγούν δάνεια, ιδίως προς τις επιχειρήσεις. Ενα καθαρό 4% από τις 141 τράπεζες της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα ανέφερε ότι χαλαρώνει τους όρους χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις, από 3% το δεύτερο τρίμηνο, και ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μεγαλύτερη χαλάρωση των όρων για χορήγηση δανείων παρατηρείται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι οποίες είχαν βρεθεί σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τα προηγούμενα χρόνια, αφού ούτε από τις τράπεζες μπορούσαν να δανειστούν ούτε φυσικά από τις αγορές κεφαλαίων καθώς δεν είχαν το απαιτούμενο μέγεθος.

Στην Ιταλία παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη χαλάρωση των όρων χορήγησης δανείων, αμετάβλητη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε η κατάσταση σε Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ επιδεινώθηκε στη Γαλλία. Η ΕΚΤ δίνει αναλυτικά στοιχεία μόνο για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι ιταλικές επιχειρήσεις ήταν οι κυρίως ευνοημένες από τη χαλάρωση των όρων για χορήγηση δανείων το τρίτο τρίμηνο, αφού το 38% των ιταλικών τραπεζών ανέφερε ότι έδωσε πιο εύκολα δάνεια προς επιχειρήσεις. Το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 25% όσον αφορά στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων προς Ιταλούς. Σε Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι δεν μεταβλήθηκαν οι όροι χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις. Αντιθέτως, οι Γάλλοι τραπεζίτες είπαν ότι κατέστησαν αυστηρότερους τους όρους για χορήγηση δανείων και προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυξήθηκε η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις, και μάλιστα ότι «αναμένεται αξιοσημείωτη περαιτέρω αύξηση» στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Κατά την ΕΚΤ, το σημαντικότερο κίνητρο που είχαν οι τραπεζίτες προκειμένου να χαλαρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων ήταν η αύξηση του ανταγωνισμού που προκάλεσε η ποσοτική χαλάρωση μεταξύ των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή