Πρόστιμο 787 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Credit Agricole

Πρόστιμο 787 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Credit Agricole

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 787 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Credit Agricole στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η γαλλική τράπεζα ότι παραβίασε τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει η ΗΠΑ κατά του Ιράν, του Σουδάν και άλλων κρατών.

Οι κατηγορίες αφορούν μεταφορές χρημάτων από την τράπεζα στις χώρες αυτές, μέσω του αμερικανικού οικονομικού συστήματος, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον εναντίον τους.

Η τελική συμβιβαστική συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το πλαίσιο το οποίο θα τηρηθεί, η τράπεζα υποβάλλεται σε στενότερη εποπτεία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο τυπικά ανέρχεται σε τρία χρόνια. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινική δίωξη.

Σημειώνεται ότι η Credit Agricole δεν είναι η πρώτη ξένη τράπεζα που προχωρά σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ για κατηγορίες παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων, καθώς από το 2009, αρκετά ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες αμερικανικές ποινές, συνολικού ύψους 14 δισ. δολαρίων.

  

Μάλιστα, πέρσι, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη γαλλικά τράπεζα, κατέβαλε το ποσό-ρεκόρ των 8,39 δισ. δολαρίων, δηλώνοντας ένοχη σε διώξεις για παράβαση κυρώσεων, ενώ της είχε απαγορευτεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες συναλλαγές σε δολάρια για έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή