Λεπτός πάγος κάτω από τα πόδια του νέου πρωθυπουργού του Καναδά

Λεπτός πάγος κάτω από τα πόδια του νέου πρωθυπουργού του Καναδά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μήνας του μέλιτος μπορεί να αποδειχτεί σύντομος για τον κ. Τζάστιν Τριντό. Ο νέος, φιλελεύθερος, πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος νίκησε τον συντηρητικό Στίβεν Χάρπερ έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, θα κληθεί να βαδίσει επάνω σε λεπτό πάγο. Ενδεχομένως οι ψηφοφόροι να κατηγόρησαν τον κ. Χάρπερ για τη νέα ύφεση που τους έπληξε το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της υποχώρησης των πρώτων υλών. Δεν είναι δίκαιο να κατηγορεί κανείς τον απερχόμενο πρωθυπουργό για την πτώση των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως. Οι ενεργειακές εξαγωγές του Καναδά αποτελούσαν το 9% του ΑΕΠ το 2014, ποσοστό αρκετά σημαντικό ώστε να νιώσουν οι Καναδοί τις συνέπειες από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα στην ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Παρόλο που ο κ. Χάρπερ κατάφερε να βγάλει τον Καναδά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, η πολιτική που προώθησε για την ανάπτυξη του τομέα της πετρελαιοφόρου άμμου και οι περικοπές φόρων δεν ενίσχυσαν ιδιαίτερα τις επενδύσεις ή τη δραστηριότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας ούτε την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη της καναδικής οικονομίας κυμάνθηκε κάτω από το 2% τον χρόνο από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο κ. Χάρπερ, το 2006. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η ανεργία στον Καναδά διαμορφώθηκε στο 7,1%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας 6,6% που είχε ο Καναδάς όταν είχε αναλάβει την εξουσία ο κ. Χάρπερ.

Επιπροσθέτως, ακόμη και η μεγάλη υποτίμηση του καναδικού δολαρίου –σήμερα αξίζει περίπου 77 σεντ του αμερικανικού δολαρίου– δεν ενίσχυσε τις καναδικές εξαγωγές, όπως υποδεικνύει η επικρατούσα οικονομική θεωρία ότι θα έπρεπε να είχε γίνει. Οι δύο μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Καναδά στη διάρκεια του 2015 φαίνεται ότι δεν είχαν ως αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιθέτως τροφοδότησαν το χρέος των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, και την αγορά ακινήτων η οποία αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά «φούσκας».

Ο σαραντατριάχρονος κ. Τριντό, ο οποίος κέρδισε με μεγάλη διαφορά στις εκλογές της Δευτέρας, θέλει να ελπίζει ότι θα διορθώσει κάποια πράγματα βραχυπρόθεσμα, αλλά και ότι θα επιφέρει ορισμένες μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Ο κ. Τριντό άρχισε να αυξάνει τη διαφορά που τον χώριζε από τον κ. Χάρπερ στις δημοσκοπήσεις όταν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να ανεχτεί την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος με σκοπό να πληρώσει για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές ύψους 3,4 δισ. ευρώ ετησίως. Η εν λόγω πρόταση ήταν αυτή που πλησίασε περισσότερο στο να χαρακτηριστεί ως σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία του Καναδά. Μετά υπάρχουν και οι καναδικές ομάδες χόκεϊ που συμμετέχουν στο εθνικό πρωτάθλημα χόκεϊ του Καναδά, πρωτάθλημα που εξακολουθεί να πλησιάζει την εθνική ψύχωση. Οι ομάδες έχουν έσοδα σε καναδικά δολάρια, αλλά πληρώνουν τους παίκτες τους σε αμερικανικά δολάρια, οπότε η υποτίμηση του πρώτου δεν τις βοηθάει ιδιαίτερα. Αν ο κ. Τριντό, υιός του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό, δεν πετύχει γρήγορα ορισμένα αποτελέσματα, οι μοναδικές καναδικές εξαγωγές που θα αρχίσουν να αυξάνονται είναι αυτές ταλαντούχων Καναδών παικτών του χόκεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή