Αναμένονται βαριά πρόστιμα σε Fiat και Starbucks από Κομισιόν

Αναμένονται βαριά πρόστιμα σε Fiat και Starbucks από Κομισιόν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα εις βάρος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat και της αμερικανικής εταιρείας αφεψημάτων και αλυσίδας καφέ Starbucks καθώς η Κομισιόν εκτιμάται πως θα κρίνει παράνομες τις φορολογικές συμφωνίες που έχουν συνάψει στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Η ιταλική Fiat εκτιμάται πως θα επωμισθεί πρόστιμο της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ και η Starbucks περίπου 20 εκατ., σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Τίθενται στο μεταξύ ερωτήματα για τυχόν αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, o οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου την εποχή που είχαν συναφθεί φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες.

Στην Ολλανδία διατηρεί η Starbucks την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της ενώ η Fiat κατέχει μονάδα χρηματοοικονομικής διαχείρισης στο Λουξεμβούργο. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, οι εταιρείες έχουν προσεγγίσει τις Αρχές για να εξασφαλίσουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Αυτές οι «επιστολές ανακούφισης» από φορολογικά βάρη αναμένεται να καταργηθούν όταν η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βέσταγκερ, αποφανθεί πως αποτελούν παράνομη κρατική επιδότηση.

Η κ. Βέσταγκερ λέγεται πως θα ανακοινώσει σήμερα την επιβολή των προαναφερόμενων προστίμων έπειτα από τη ματαίωση προγραμματισμένης επίσκεψης στην Κίνα λόγω θεμάτων που συσχετίζονται με την εργασία της, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters. Σημειωτέον ότι έρευνες της Κομισιόν για τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες μεταξύ μεγάλων ομίλων και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων διεξάγονται εδώ και μια διετία.

Αναλυτικότερα, όπως σχολιάζει το Reuters, η Κομισιόν αποκάλυψε νωρίτερα φέτος πως η Starbucks απέφυγε την πληρωμή φόρων όταν μία από τις μονάδες της στην Ολλανδία πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ άλλης μονάδας της για την εξαγορά μιας τεχνικής καβουρδίσματος καφέ. Η Starbucks επιμένει πως δεν παραβίασε κανέναν κανόνα, νόμο ή οδηγία του ΟΟΣΑ περί φοροαποφυγής. Στην περίπτωση της Fiat, η Κομισιόν αμφισβήτησε τη φορολογική συμφωνία του Λουξεμβούργου με τη Fiat Finance & Trade, που είναι μονάδα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Από την πλευρά της, η Fiat Chrysler ανακοίνωσε χθες πως ουδέποτε έλαβε κρατική βοήθεια από το Λουξεμβούργο. Οποιοδήποτε, πάντως, και εάν είναι το πόρισμα της έρευνας της Κομισιόν, δεν θα αφορά κεφάλαια που θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να διεκδικήσουν από τις εταιρείες.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει ανακοινώσει και άλλες συμφωνίες σε βάρος πολυεθνικών εταιρειών που έχουν συνάψει ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με κράτη-μέλη. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, η συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο επέτρεπε στον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου να πληρώνει φόρους μόνο στο 0,55% του τζίρου του στην Ευρώπη. Η Apple, θυγατρική της οποίας διατηρεί έδρα στην Ιρλανδία, προειδοποίησε πως οι έρευνες της Κομισιόν θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στην οικονομική της κατάσταση. Εκτιμήσεις διαβλέπουν πως τα πρόστιμα σε βάρος της Apple μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 2,2 δισ. ευρώ ή 2,5 δισ. δολάρια. Εναυσμα για την εντατικοποίηση των ερευνών από την κ. Βέσταγκερ δόθηκε πέρυσι από τη διαρροή των φορολογικών συμφωνιών από τη WikiLeaks μεταξύ 340 εταιρειών και του Λουξεμβούργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή