Παράταση ποσοτικής χαλάρωσης αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Παράταση ποσοτικής χαλάρωσης αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο και υπό τη μορφή μιας παράτασης του προγράμματός της με την αγορά τίτλων. Επιπροσθέτως, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να υιοθετήσει ήπια γλώσσα σχετικά με τις κινήσεις του πιστωτικού ιδρύματος, η οποία ενδεχομένως να ωθήσει καθοδικά το ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά. Εκ παραλλήλου, δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Σημειωτέον, όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ενισχύθηκαν μετά δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι στις 15 Οκτωβρίου, πως στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός –δομικός και μη– σαφώς και είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στον επίσημο στόχο του σχεδόν 2% της ΕΚΤ.

Ωστόσο, στις 18 του μηνός επανήλθε στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα επεκτείνουν στο άμεσο μέλλον το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικότερα, κατά την προσέγγιση της τράπεζας Barclays, η επέκταση της αγοράς τίτλων τοποθετείται τον Δεκέμβριο, όπως επισημαίνει και η Credit Suisse, καθώς και η HSBC και η BNP Paribas. Η ΕΚΤ πιθανολογείται πως θα μεταθέσει τη λήξη του προγράμματος αυτού κατά έξι με εννέα μήνες, ενώ μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων δεν αποκλείεται, χωρίς να θεωρείται και πιθανή. Στην περίπτωση της Credit Suisse, ένας λόγος για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι και η διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ, δηλαδή εάν τελεί υπό διαπραγμάτευση στη ζώνη μεταξύ 1,15 ευρώ και 1,20 ευρώ προς το δολάριο καθ’ οδόν προς τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πιθανώς η απόφαση να ληφθεί τον Οκτώβριο και όχι τον Δεκέμβριο, ενώ η διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2017 ή πέραν αυτού.

Τέλος, κατά την Goldman Sachs, η διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τοποθετείται τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο, ενώ η διάρκειά του θα παραταθεί ώς τα μέσα του 2017. Στις αρχές του 2017 ενδεχομένως να αρχίσει η σταδιακή αναδίπλωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Σε μια προοπτική δραστικής ανατίμησης του ευρώ ως προς το δολάριο ίσως να υπάρξει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. Η Goldman Sachs αναμένει στη σημερινή συνεδρίαση να μη ληφθεί κάποια απόφαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή