ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό τετραετίας το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία

se-chamilo-tetraetias-to-pososto-anergias-stin-ispania-2107247

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια και είναι πλέον χαμηλότερο απ' ό,τι όταν ανήλθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, κάτι που ενδεχομένως να ενισχύει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αλλά με έναν στους πέντε Ισπανούς να είναι χωρίς δουλειά, πολλοί νιώθουν αποκλεισμένοι από την οικονομική ανάκαμψη στην οποία η κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της για μια δεύτερη θητεία.

Η απογοήτευση για την κρίση στην αγορά εργασίας θα βαρύνει στην ψήφο των Ισπανών στην εκλογική διαδικασία της 20ης Δεκεμβρίου, καθώς πολλοί είναι διχασμένοι για το εάν βελτιώνονται οι προοπτικές τους ύστερα από την διπλή ύφεση που έστειλε την ανεργία σχεδόν στο 27% το 2013.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 21,2% το τρίτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2011, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, καταγράφοντας μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση.

Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εμφάνισε κάποια σημάδια επιβράδυνσης την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με 4,9 εκατ. άτομα να παραμένουν χωρίς δουλειά, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή σε μεγάλη μερίδα του κόσμου