Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Η πτώση της ανεργίας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αυξήσει τις πιθανότητες παραμονής στην εξουσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, αν το ποσοστό της ανεργίας, στο 21,2%, δεν παρέμενε το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Η μείωση της ανεργίας από το 22,4% στο δεύτερο τρίμηνο στο 21,2% το τρίτο οφείλεται στη δημιουργία 182.000 νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το κακό για την Ισπανία και τους κατοίκους της είναι ότι οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινές. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους η ισπανική οικονομία δημιούργησε πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και ότι ο αριθμός των Ισπανών πολιτών που εργάζονται αυξήθηκε και πάλι στα 18 εκατομμύρια. Μπορεί η Ισπανία να αποτελεί το τελευταίο διάστημα το παράδειγμα προς μίμηση που προβάλλει η Γερμανία για να δικαιολογήσει την πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει στην Ευρωζώνη, το πρόβλημα όμως για τους Ισπανούς είναι ότι η πολιτική Ραχόι δεν δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου, οπότε καταγράφτηκε πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας, ο μόνιμες θέσεις εργασίας επίσης μειώθηκαν, κατά 18.900. Το γεγονός προδίδει την ύπαρξη δύο αγορών εργασίας, μιας για νέους εργαζομένους που δεν δεν απολαμβάνουν παρά ελάχιστη προστασία και μιας για παλαιότερους εργαζομένους που έχουν διατηρήσει πολλά από τα προνόμια που είχαν κατακτήσει τις περασμένες δεκαετίες.

«Ο Ραχόι θα υποστηρίξει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ασφαλής υπό την ηγεσία του και ότι τα οφέλη είναι πλέον απτά», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Ρατζ Μπαντιάνι, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight. Ωστόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός βαρύνεται και από την κληρονομιά της πολιτικής της λιτότητας, από τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και από σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει εκ νέου το Λαϊκό Κόμμα (PP) τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη «μαύρου» ταμείου του κόμματος από το οποίο δίνονταν χρήματα σε στελέχη του κόμματος από εργολάβους δημοσίων έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή