«Βραδυφλεγής βόμβα» οι αναδυόμενες, προειδοποιεί η Fitch

«Βραδυφλεγής βόμβα» οι αναδυόμενες, προειδοποιεί η Fitch

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve, ενώ η Τουρκία και η Βραζιλία αποτελούν αδύναμους κρίκους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, που χαρακτηρίζει τις αναδυόμενες οικονομίες αυξανόμενη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων οδηγεί σε επιβράδυνσή τους. Εχουν προηγηθεί ανάλογες προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα υπερβεί φέτος το 2,3%, που, όπως επισημαίνει, θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Κυριότερες αιτίες αυτής της επιβράδυνσης, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, είναι η ύφεση που πλήττει τη Βραζιλία και τη Ρωσία, η επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυόμενων οικονομιών. Οπως επισημαίνει, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει περαιτέρω τις αναδυόμενες αφού θα οδηγήσει σε μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων. Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι αναδυόμενες χρηματοδότησαν τα ελλείμματά τους από τα ξένα κεφάλαια που εισέρρεαν μαζικά στις οικονομίες τους σε αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων, καθώς τα επιτόκια περιορίστηκαν σε μηδενικά επίπεδα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Τουρκία, η Ftich προβλέπει πως η κεντρική τράπεζά της θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε περίπτωση που προηγηθεί ανάλογη κίνηση από τη Federal Reserve. Στην τελευταία συνεδρίασή της, πάντως, την Τετάρτη, τα διατήρησε αμετάβλητα. Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας, που την καθιστούν ευάλωτη σε περίπτωση που την εγκαταλείψει το ξένο κεφάλαιο. Αναγνωρίζει, πάντως, πως η γειτονική χώρα διατηρεί σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά της και η οικονομία της έχει στο παρελθόν αντιπαρέλθει εξωτερικά πλήγματα. Προβλέπει, άλλωστε, πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα περιοριστεί στο 4,6% φέτος από το 5,8%, αλλά υπογραμμίζει πως αυτό το οφείλει στο φθηνό πετρέλαιο και όχι σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της ή στην εγχώρια αποταμίευση. Παράλληλα, επισημαίνει πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επιτείνει το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή